Danas je svečano otvoren Islamski kulturni centar u Gusinju, čime je ovaj Medžlis postao bogatiji za još jedan vakuf za očuvanje i promovisanje islamske kulture i tradicije.

Islamski centar je svečano otvorio reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, koji je tom prilikom kazao: “Vi niste imali nikakvu organizaciju iza sebe u gradnji ovog Islamskog centra već ste imali samo ljubav prema svome zavičaju i vi ste pravi heroji. Iz tolike ljubavi je nastao ovaj prelijepi Islamski kulturni centar”.

Reis Fejzić se osvrnuo i na stradanja koja su se dešavala na ovim prostorima:

“Različiti su zločini jer tamo gdje su muslimani stradali tamo nas danas nema. Bošnjački i albanaki narod nije činio zločine nigdje, pa ni u Veliku ni u Pivu, zna se ko je imao aparat upravljanja tada. Za razliku od toga, zna se ko je imao aparat upravljanja kada su muslimani stardali u Šahovićima, Srebrenici, Nikšiću. Albanski i bošnjački narod je jedno i nemojte da nas svađaju. Ovaj narod u plavo – gusinjskoj kotlini je fenomen zato što, đe god je ušla četnička vojska tu su muslimani postali manjina, jedino ste vi uspjeli da ostanete na svom vatanu bez obzira na zločine i genocide što su se ovdje činili i nisu vas uspjeli istrijebiti. Oni što žive pored muslimana dobro prolaze i tako treba da bude jer Islam je vjera tolerantna i široka. Djeca vaša iz dijaspore su nešto dok god su plavljani i gusinjani, i dok budete tako ne brinite za buduća pokoljenja. Kad ste vi plavljani i gusinjani zajedno, nebo vam je onda granica. Svugdje ste gradili i radili, i možda je najbolje da ste vi ovo sami napravili.”, zaključio je reis Fejzić

Ispred Medžlisa Islamske zajednice Gusinje obratio se predsjednik dr. Said Čekić. Ispred MIZ Gusinje je poselamio sve prisutne koji su došli na otvaranju i kazao da “ovaj objekat je izgrađen u cjelosti sredstvima plavo – gusinjskog naroda i to je specifikum ovog vakufa. Ovo je vakuf porodice Šabanagića i našeg Ali Paše, i na ovom mjestu je bila Ali Pašina džamija. Veliko zlatno slovo je upisano u našu Islamsku zajednicu u Crnoj Gori i u samom našem Medžlisu izgardnjom Islamskog kulturnog centra.”

U ime Organazicionog odbora iz Njujorka govorio je Selim Čekić. “Svjedočimo generacijski važnom objektu, višenamjenski moderni Islamski kulturni centar. Ostavljamo u amanet vama i nama, i svima da ovaj objekat koristi, ako Bog da, u dobru. Velika zahvalnost svim odborima širom svijeta na kordinaciji i prikupljanju donacija za izgradnji Centra. Zahvalio se svima koji su bili uključeni u prikupljanju i organizaciji.”

Na svečanosti je prisustvovala i delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji predvođena muftijom dr Mevlud ef. Dudićem, koji je poručio: “Divim se plavljanima i gusinjanima na velikoj žrtvi koji su podnijeli u svim razdobljima vaše historije. Zavidimo vam na hajratima i na dobrim djelima koje činite. Vi ste potomci velikana Ali Paše Gusinjskog i dolikuje vam da imate i pravite ovakve objekte. Nek vam je mubarek olsun i da vas Allah sačuva.”

Sanel Balić, predsjednik Opštine Gusinje je istakao da je “ovo je istorijski dan za naše Gusinje. Našu dijasporu ne možete naći nigdje. Oni jesu izašli iz Gusinja i Plava ali zavičaj nije izašao iz njih. Ovo je samo još jedna potvrda njihove ljubavi prema zavičaju. Velika je čast biti prisutan na ovom događaju”.

Predsjednik Islamske zajednice i kulturnog centra Plav – Gusinje u Njujorku, hadži Ago Koljenović je ovom prilikom nagalsio: “Biti na ovom mjestu danas je izuzetna čast, jer ovo je najveći projekat koji je naš narod izgradio. Naša Islamska zajednica u Njujorku je uvijek davala i davat će, ako Bog da, doprinos u gradnji vafuka ovdje i svugdje gdje možemo pomoći. Da Allah nagradi sve vakife i sve one koji su dali doprinos u izgradnji ovog Centra.”

Na otvaranju su još govorili: bivša predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić, urednik portala gusinje – plav.com Rafet Hot i hadži Smajlje Srdanović, direktor Bošnjačkog centra u Njujorku.

U programu su učestvovale članice hora iz Gusinja i Njujorka, zatim hfz. Aziz ef. Alili, Sead ef. Jasavić, Dževad Čekić, dok je moderator programa bio Alen ef. Šabović.

Objekat Islamskog kulturnog centra u Gusinju ima površinu oko 2300 m2 i izgrađen je na četiri sprata. U sebi sadrži 10 soba za musafire, prostorije za mekteb, mesdžid, konferencijsku salu, kancelarije Medžlisa i u prizemlju prostorije za primanje hatara. Izgrađen je na mjestu gdje se nekada nalazila Ali pašina džamija pa je na taj način ovaj vakuf rekonstruisan i vraćen na korištenje gusinjskom džematu.

Otvaranju su prisustvovali brojni gosti iz države i regiona, među kojima su bili službenici Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, Sabora, glavni imami, imami i džematlije kao i predstavnici državnih i lokalnih vlasti, te građani Gusinja, okolnih mjesta i brojna dijaspora.