U gradu Nikšiću, nekada je postojalo devet džamija. Danas, jedina očuvana je džamija Hadži Ismaila, koju vjernici u ovom gradu čuvaju i održavaju, jer je za njih ona stub vjere.

U Grudskoj Mahali u Nikšiću, gradu sa većinskim pravoslavnim stanovništvom, nalazi se džamija Hadži Ismaila. Veoma je jednostavne građe, sa minaretom visokim 15 metara. Džamija Hadži Ismaila, danas je pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturno – istorijskih spomenika Crne Gore. Tačna godina izgradnje još nije poznata, a uskoro će biti kompletno obnovljena, kaže u razgovoru za naš portal Damir ef. Hodžić, imam džamije: “Godina izgradnje džamije nije poznata, trudimo se da dobijemo informaciju iz arhiva Republike Turske. Obnovljena je 1804. godine. Obnovio ju je hadži Ismail Lekić. Posljednje renoviranje džamije je bilo 70-tih godina prošlog vijeka. 1993. godine preživjela je miniranje, kada je ispod minareta bio postavljen dinamit. Posljednje skrnavljenje džamije se desilo februara 2021. godine, kada su na spoljnim zidovima džamije, kao i ograde bili ispisani sramni grafiti.”

Džamijski odbor radi na proširenju vakufa koji je od velike važnosti za džemat. Neko ko je od samog početka aktivan u pogledu hizmeta džamiji jeste Mirsad Agović, predsjednik džematskog odbora. “Meni je džamija ispred kuće, džamija koja je počela urastat u korov i ona je minirana ’93. godine, a niko od starosjedioca nije pokušao da uredi dvorište i otkloni posljedice miniranja. Uzeo sam kranpu i sjekiru i počeo čistiti dvorište džamije. Tada su mi se pridružili nekolicina vjernika koji su isto kao i ja došli sa sjevera. Za vrijeme ratnog stanja devedesetih u Nikšiću nije bilo lako biti musliman i ići u džamiju, bilo je provokacija. Pošto sam bio prijatelj sa rahmetli Farukom Osmanagićem dogovorili smo se da vidimo sa lokalnom samoupravom da otkupimo 100m2 zemljišta do džamije jer nam je zid od džamije bio vani a uz džamiju je bila kafana. Iz Islamske zajednice su uplatili za kupovinu zemljišta. Faruk Osmanagić je finasirao ogradu oko džamije, groblje je bilo uraslo u korov, pse su vezivali, svake godine su palili groblje. Dogovorili smo se da i groblje ogradimo što smo i učinjeli, napravili i gasulhanu i dan danas sam nastavio održavati džamiju i groblje.”, ističe Mirasad Agović.

Danas su muslimani u Nikšiću krenuli u značajne projekte. Planiraju da naprave jedan respektabilan Islamski centar koji će služiti svim ljudima dobre volje. “Uz samu ogradu džamije smo uspjeli uz pomoć ljudi dobre volje otkupiti većinski dio jedne stare kuće i dvorišta, gdje imamo u planu na njenom mjestu napraviti Islamski edukativni centar. Takođe, sa kućom smo otkupili i dva poslovna prostora na kojima su bili odrađeni grubi radovi, a mi sada ulažemo sva raspoloživa sredstva kako bi ih opremili za izdavanje.”, kaže Damir ef. Hodžić

Ono što je sada od krucijalne važnosti za samu džamiju jeste to da se čeka dodjela opštinske zemlje koja se nalazi oko pomenute kuće kako bi to bila jedna potpuna cjelina. “Biće to prelijepa slika naše džamije sa svim pratećim objektima i sa sigurnošću mogu reći ukras našeg grada. Ono što je vrijedno pomena i od velike važnosti je i to da će džamija nakon više od 50 godina biti konzervirana upravo ove 2024. godine gdje ćemo joj povratiti onaj izvorni sjaj. Iz državnog budžeta u tu svrhu izdvojeno je 150.000€. Po odrađenom projektu ukupna cijena konzervatorskih poslova će iznositi 260.000€ sa PDV-om.
Nadamo se da ćemo uspjeti da prikupimo i ostatak finansijskih sredstava kako bi ovaj plan sproveli do kraja.” naglašava Damir ef.

Kako bi unaprijedili vjerski život, omladina pokušava da bude aktivna i da dodatni impuls vjerskom životu. “Od trenutnih aktivnosti imamo to što jedan lijepi broj naše omladine pohađa harfove kod hafiza Sulejmana Bugarija, kao i to što naš podmladak pohađa mekteb. Ono što bih naglasio je to da je omladina našeg džemata formirala društveno -humanitarno udruženje “Nur”. Zadatak našeg udruženja koje je formirano kroz naš džemat a sastavljen je od omladine ima za cilj zbližavanje naše omladine, da jedni sa drugima provodimo što više vremena kao i da se zbližimo sa onima koji nisu toliko aktivni. Ono što bih postavio kao glavni cilj naše omladine jeste to da jačamo kao džemat, da budemo korisni našem džematu i našoj zajednici.” kaže u razgovoru za naš portal Alen Jaganjac, predsjednik omladine džemata i “Nur” organizacije.

“Na kraju da iskoristim ovu priliku i pozovem sve ljude koji su u mogućnosti da se uključe u ovaj istorijski ključan trenutak za očuvanje naše jedine preostale džamije. Što se tiče vjerskih aktivnosti i obreda, naša džamija je otvorena petkom za džumu namaz. Mektebska nastava se odvija jednom nedeljno, u mjesecima školske godine. Takođe se organizuju i povremena predavanja sa predavačima koji su profesori u Medresi.” zaključuje Damir ef. Hodžić.

Ono sa čime se može pohvaliti džemat u Nikšiću je to da imaju jedan stabilan džemat koji u većini sačinjava omladina koja sa ponosom živi vjeru.