Memorijalnim skupom ispred zgrade policije, Odjeljenja bezbjednosti Herceg Novi, danas u podne obilježena je 32. godina od ratnog zločina deportacije bosansko – hercegovačkih izbjeglica u organizaciji Akcije za ljudska prava (HRA), Centra za građansko obrazovanje (CGO) i ANIME – Centra za mirovno i žensko obrazovanje. Ispred Islamske zajednice u Crnoj Gori skupu su prisustvovali Džemal ef. Dacić, šef kabineta Reisa Islamske zajednice i Samir ef. Kadribašić.

“Obilježili smo upravo 32 godine od ratnog zločina deportacije bosansko – hercegovačkih izbjeglica. Vjerujemo da će Vlada Crne Gore podržavši Rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokrenuti i priču o ratnim zločinima počinjenim i na teritoriji Crne Gore. Očekujemo da i ovaj zločin bude do kraja rasvijetljen i njegovi počinioci adekvatno kažnjeni. Na tom putu podržavamo svaki dalji korak svih koji se bore za pravdu i prava porodica žrtava. Crna Gora je stjecište različitosti. Te različitosti su, na žalost opterećene, ne samo predrasudama nego i negativnim iskustvima iz nama bliže ili dalje prošlosti. Suživot možemo graditi jedino sa istinom i na istini. Ta istina je nekada i bolna, ali rezultati su svjetilija i prosperitetnija budućnost cjelokuonog društva. S tim u vezi želimo da istina i o ovom događaju što prije ugleda svjetlost dana. Šehidima ovoga zločina neka je vječni rahmet a njihovim porodicama da Allah podari sabura i snage.”, kazao je Džemal Dacić za radio Fatih.

Pored predstavnika Islamske zajednice skupu su prisustvovali sin stradalog Osmana Bajrovića, Alen Bajrović, kao i predstavnici Vlade i to Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Siniša Bjeković, ministarka kulture i medija, Tamara Vujović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Petar Koprivica, načelnik Odjeljenja bezbjednosti u Herceg Novom, Dragan Kontić, savjetnica potpredsjednika Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku, Mirjana Maslovar, službenica u Ministarstvu vanjskih poslova, Drago Martinović, saradnica u Kabinetu predsjednika Crne Gore, Marija Vesković, menadžer Opštine Herceg Novi, Dušan Vukić, i pomoćnik sekretara za prostorno planiranje i izgradnju u Opštini Herceg Novi, Aleksandar Božović.

“Među stotinu učesnika skupa bili su i ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, Branimir Jukić, predstavnici Bošnjačkog vijeća, UNDP-a u Crnoj Gori, političkih partija (URA, SDP, SD, Bošnjačka stranka, Liberalna partija, Demokrate), nevladinih organizacija, aktivisti i građani i građanke Herceg Novog. Skupu su prisustvovali i predstavnici Centra za nenasilnu akciju Sarajevo – Beograd i Documente iz Zagreba.”, navodi se u saopštenju Akcije za ljudska prava (HRA)

Podsjećamo, crnogorska policija je u maju i junu 1992. godine, nezakonito uhapsila najmanje 66 muslimana iz Bosne i Hercegovine, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u BiH, a zatim ih isporučila njima neprijateljskoj vojsci Srpske Republike na teritoriju BiH, koja je najveći broj njih likvidirala. Samo dvanaestoro je uspjelo da preživi izručenje u koncentracione logore. 

“Najveći broj uhapšenih izbjeglica doveden je u Centar bezbjednosti Herceg Novi, koji je služio kao sabirni centar, odakle su organizovano, autobusima, transportovani 25. maja u koncentracioni logor KPD Foča, a 27. maja na neutvrđenu lokaciju u istočnoj BiH, na teritoriju tadašnje Srpske Republike (naknadno nazvane Republika Srpska). Svi muslimani deportovani autobusom 27. maja 1992. godine ubijeni su vjerovatno istog dana i njihova tijela su bačena u rijeku Drinu. Još uvijek nijesu pronađeni posmrtni ostaci svih žrtava. Ostale muslimanske izbjeglice su takođe krajem maja 1992. uhapšene u Baru, Podgorici ili u području blizu granice sa BiH i deportovane pojedinačno neposredno u logor u Foču ili su predate agentima Srpske Republike, poslije čega im se gubi svaki trag.”, saopštili su iz Akcije za ljudska prava