Napetost na Bliskom istoku dostigla je novi vrhunac kada je iranska vojska, nakon višemjesečne uzdržanosti, večeras počela lansiranje balističkih raketa na izraelsku teritoriju. Ovaj potez je došao kao odgovor na niz atentata, uključujući smrt ključnih palestinskih i iranskih lidera, što je dodatno produbilo već složene odnose između Teherana i Tel Aviva.

Bliski istok u plamenu: Iranski projektili pogađaju Izrael

U Tel Avivu, stanovnici su iznenada probuđeni serijom snažnih eksplozija. “Bilo je kao da zemlja podrhtava ispod nas,” izjavio je jedan od građana koji živi u blizini sjedišta izraelskih obavještajnih agencija. „Cijela porodica je bila u strahu, trčali smo ka skloništima.“

S druge strane, u Teheranu vlada osjećaj tuge i ljutnje nakon što je u napadu 31. jula ubijen Ismail Haniyja, jedan od lidera Hamasa. Neki od sugrađana su ga opisali kao heroja otpora, a vijest o njegovoj smrti izazvala je duboku tugu među pristalicama.

Nekoliko sedmica kasnije, izraelski zračni napadi na Bejrut odnijeli su život iranskog generala Abasa Nilforušana, koji je služio kao vojni savjetnik, te vođe Hezbollaha Hasana Nasrallaha. Ovi događaji su uveliko uticali na iransku odluku o odmazdi.