Krajnje desničarska organizacija “Aktivisti Brda Hrama” u Izraelu objavila je snimak koji prikazuje simulaciju u kojoj gori džamija Al-Aksa.

U videu koji je organizacija postavila na svom nalogu na platformi X prikazana je Kupola na stijeni unutar kompleksa Al-Akse okružena velikim požarom, a uz snimak je napisan komentar „apsolutna pobjeda“. Zatim je ponovo objavljen isti snimak uz komentar „narednih dana“.

Snimak se proširio palestinskim i arapskim društvenim mrežama izazivajući bijes i šok korisnika.

„Šta islamski svijet čeka da bi se pokrenuo i zaštitio blagoslovljenu džamiju Al-Aksa prije nego što se desi katastrofa? Kada će muslimani shvatiti da su ovi ljudi zaista ozbiljni u svojim planovima da unište blagoslovljenu džamiju Al-Aksa i potpuno preuzmu kontrolu nad njom, pretvarajući je u hram?“, upitao je jedan od njih.

Drugi su dodali da je ovim snimkom jedna izraelska organizacija otkrila svoje namjere prema džamiji Al-Aksa i šta planiraju u narednim danima.

Jedan je opisao videosnimak kao nešto opasno što se nije dogodilo do sada, rekavši: „Po mom mišljenju, ništa ih ne spriječava da to urade. Koga nisu potresli najokrutniji prizori u Gazi i masakri koji se tamo čine, neće ga potresti ni paljenje džamije Al-Aksa.”

Aktivisti su rekli: „Možda stanovnicima Jerusalema ne preostaje ništa drugo za zaštitu džamije Al-Aksa osim da idu u krajnost, bez obzira na ishod. Zaštita džamije zahtijeva odlučnost i snagu kako bi se osiguralo odvraćanje onih koji su opisani kao ludaci. U suprotnom, zaista ćemo izgubiti Al-Aksu.“

Uz veliku osudu na palestinskim i arapskim društvenim mrežama, palestinsko ministarstvo vanjskih poslova reagovalo je na incident objavom na svom nalogu na Facebooku: „Ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika Palestine upozorava na opasnost od ekstremističkih jevrejskih organizacija koje čine veliki zločin nad Al-Aksom”.

Ministarstvo je u svom saopštenju istaklo da ovo nije prvi put da takozvani “Aktivisti Brda Hrama” huškaju na džamiju Al-Aksa, prikazujući stalno Kupolu na stijeni kada govore o izgradnji navodnog hrama.

U saopštenju se dodaje da Ministarstvo smatra veoma opasnim konstantno huškanje, “pogotovo jer dolazi u trenutku eskalacije napada jevrejskih ekstremista na džamiju i obavljanje talmudskih molitvi i vjerskih obreda u njenom dvorištu, među kojima je padanje na zemlju, puhanje u rog, razni plesovi, podizanje izraelske zastave i drugo”.

Krajnje desničarska izraelska organizacija poziva na „uspostavljanje Hrama na mjestu džamije Al-Aksa“ i aktivna je u pozivanju na upad u dvorište džamije.

Dana 21. augusta 1969. godine, Denis Michael Rohan iz Australije upao je u džamiju Al-Aksa kroz kapiju Al-Ghawanmeh i zapalio molitvenu prostoriju džamije Al-Aksa. To se desilo u sklopu mjera koje je izraelska okupacija provodila od 1948. godine s ciljem brisanja islamskog kulturnog identiteta grada Jerusalema.