Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al-Tani, izrazio je duboku zabrinutost zbog eskalacije nasilja na Bliskom istoku, nazvavši trenutnu krizu „kolektivnim genocidom“.

Govoreći na samitu dijaloga o saradnji u Aziji, održanom u Dohi, emir je upozorio na katastrofalne posljedice koje trpe palestinski civili, ističući da je njegova zemlja godinama upozoravala na „nekažnjivost“ Izraela.

„Sada je kristalno jasno da ono što gledamo nije samo vojni sukob, već genocid. Pojas Gaze se pretvara u područje nepogodno za ljudski život, a sve to vodi ka pripremi za masovno raseljavanje stanovništva“, izjavio je emir.

Osim stradanja u Gazi, emir je osudio i izraelske napade na Liban, nazivajući ih nepravdom prema „bratskoj Libanskoj Republici“. Ovi napadi uslijedili su nakon što je Hezbolah, libanska militantna grupa koja uživa podršku Irana, ispaljivala rakete na izraelske gradove u znak solidarnosti s Palestincima.

Izraelska strana oštro odbacuje optužbe za genocid, podsjećajući da su prošlogodišnje vojne operacije u Gazi bile odgovor na napad Hamasa, u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a više od 250 zarobljeno. Tokom tih sukoba, prema izvorima iz Gaze, stradalo je više od 41.500 Palestinaca.

S obzirom na rastuće tenzije, situacija se dodatno komplikuje nakon što je Izrael ove sedmice pokrenuo kopneni napad na Liban, usmjeren protiv Hezbolaha, čime se sukobi šire i izvan granica Gaze.