U Gusinju se u subotu 3. avgusta 2024. godine sa početkom u 17h planira svečano otvaranje Islamskog kulturnog centra. Organizatori svečanosti su Medžlis Islamske zajednice Gusinje i Odbor za izgradnju iz Njujorka. Tim povodom smo razgovarali sa ljudima koji su dali veliki doprinos izgradnji ovog vakufa.

Za naš portal govorio je Selim Čekić, kordinator u Nujorku za izgradnju ovog grandioznog objekta. “Ideja za izgradnju Islamskog kulturnog centra postojala je mnogo godina ranije, ali do njene realizacije se došlo nakon dolaska na čelo Medžlisa Islamske zajednice Gusinje Alena ef. Šabovića. U septembru 2018. godine smo započeli saradnju i nakon pozitivnog odgovora od MIZ Gusinje prešlo se u njegovu realizaciju. Formirali smo glavni odbor u Njujorku, koji će raditi na prikupljanju novčanih sredstava i kordinirati njegovom izgradnjom. Takođe, smo napravili saradnju sa našom dijasporom od Amerike, Kanade, Evrope, Australije i zemalja regiona, odnosno svugdje gdje postoje Gusinjani i Plavljani. Za kratko vrijeme smo objezbedili dio novčanih sredstava i nakon kompletiranja projektne dokumentacije započeli sa radovima. Kamen temeljac je postavljen 3. avgusta 2019. godine a radovi su počeli 1. septembra iste godine. Kako je vrijeme prolazilo narod u dijaspori i zavičaju se masovnije odazivao i tako smo prikupili dovoljno novčanih sredstava za njegovu realizaciju i uskoro, ako Bog da, svečano otvaranje.”

Nakon pet godina ovaj višenamjenski objekat će biti otvoren i predat Medžlisu Islamske zajednice Gusinje na upravljanje. “Tačno nakon 5 godina, 3. avgusta planiramo i njegovo svečano otvaranje i predajemo ga na korištenje MIZ Gusinje i narodu našeg zavičaja Gusinja i Plava. Ogromnu podršku ovom projektu dala je naša Islamska zajednica Plav-Gusinje u Njujorku i humanitarno udruženje Euro Gusinje. Da to sve bude javno i transparentno pobrinula se redakcija web portala gusinje-plav.com, na čemu smo im ovim putem zahalni.” ističe Selim Čekić.

Redakcija portala gusinje-plav.com je zaslužna za veliku medijsku podršku ovom projektu i ne samo ovom već i mnogim drugim uspješnim akcijama, a potvrda tome je kontinuitet trajanja portala. “U toku 22 godine rada naš portal je bio, kada je riječ o dijaspori, pokretač na desetine humanitarnih akcija, za bolesne, siromašne i akcije od sveopšteg društvenog značaja. Bilo da smo bili organizatori, suorganizatori ili medijski pokrovitelji za taj period smo uspjeli da prikupimo više od 10 miliona dolara. Ono što nas čini ponosnim kao redakciju je i podatak da su dio ove sume i donacije za IKC u Gusinju, koje do sada iznose više od $1,200.000 (milion i dvjesta hiljada dolara). Svakako u ovom trenutku kada se, ako Bog da, očekuje i zvanično otvaranje za 3. avgust, želim da istaknem podatak da smo kao dijaspora u rekordnom vremenu, za 5 godina od trenutka kada je položen kamen temeljac uspjeli da radove na ovom objektu privedemo kraju i zavičaju darujemo objekat koji će biti trajna veza dijaspore i zavičaja.” – kaže Rafet Hot, glavni i odgvorni urednik portala gusinje-plav.com

Ago Koljenović, predsjednik Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav – Gusinje u Njujorku, ističe da mu je bilo zadovoljstvo da bude na usluzi kada je u pitanju ovaj hajrat. “Kao Islamska zajednica u Njujorku naša je bila i dužnost i obaveza da budemo dio ovog hajrata. Pokušavamo da sve lijepe akcije u Gusinju i Plavu pomognemo koliko smo u mogućnosti, i tako je od samog osnivanja naše IZ u Njujorku. Gledat ćemo da nastavimo da budemo i dalje od pomoći našem zavičaju.”

Površina budućeg Islamskog kulturnog centra je 2.160 m2. Centar će imati sadržaje i to na prvom spratu: hajtarnamu za muškarce, hajtarnamu za žene, abdestanu, restoran sa kuhinjom, poslovni prostor. Na drugom spratu veliku konferencijsku salu za seminare i sl., kafečajnicu, dječiji vrtić, igraona za djecu, kancelarije za potrebe Medžlisa Gusinje i IKC. Na trećem spratu je 10 opremljenih apartmana za potrebe Centra, za smjestaj onih koji će ga koristiti. Na zadnjem spratu je, to jest potkrovlju, Mesdžid za obavljanje molitve onih koji borave u objektu a u planu je izgradnja biblioteke i gusinjske (halaturko) sobe. U podrumu se nalazi gasulhana, vešeraj, komora za hranu i 10 parking mjesta . Lift funkcioniše od podruma sve do zadnjeg sprata.

Organizatori pozivaju sve one koji su u mogućnosti da prisustvuju svečanom otvaranju Islamskog kulturnog centra u Gusinju.