Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice Husein-ef. Kavazovića, poručio je na kolektivnoj dženazi povodom obilježavanja stogodišnjice masakra u Šahovićima da Bošnjaci, kao i njihove komšije, moraju učiti iz prošlosti kako bi se osigurali da se zločini poput Šahovića ili Srebrenice više nikada ne ponove. „Ako uzmemo nauk iz događaja kojih se danas ovdje prisjećamo, žrtve nisu pale uzalud. Samo ako se nikada i nigdje ne ponove Šahovići ili Srebrenica, naše žrtve neće biti uzaludne“, poručio je Fazlović.

Muftija Fazlović je podsjetio na zločin počinjen između 9. i 10. novembra 1924. godine, kada su nenaoružani Bošnjaci bili mučki ubijeni, nakon čega je uslijedio napad na Šahoviće, gdje su stariji, žene i djeca stradali, a imovina im je opljačkana i spaljena. Naglasio je da se niko od Bošnjaka nikada nije vratio u Šahoviće, a zemlja im je oduzeta ili prodana, dok su brojne porodice raseljene.

Fazlović je ocijenio da zločin u Šahovićima ima elemente genocida, jer se dogodio izvan ratnih okolnosti, s jasnom namjerom potpunog uništenja Bošnjaka na tom području. Takođe je istakao da su Bošnjaci u posljednja dva vijeka bili žrtve mnogih sistemskih zločina, koje Ujedinjene nacije prepoznaju kao genocid.

On je zaključio da Bošnjaci, uprkos svježim ranama, ne teže osveti, već očuvanju sjećanja na žrtve i borbi protiv laži i nepravde. Ukazao je na važnost odlučnosti Bošnjaka da ostanu privrženi pravdi i humanosti, boreći se za svijet u kojem dobro prevladava.