Izraelska vojska izvela je smrtonosne napade duž cijele Gaze, pogodivši izbjeglički kamp na sjeveru, bolnicu na jugu i ubivši tinejdžerku koja je već izgubila nogu u ranijem udaru, prema palestinskim dužnosnicima, medijima i očevicima.

Izraelski udari na izbjeglički kamp Jabalia na sjeveru Gaze ubili su najmanje stotinu Palestinaca, rekao je glasnogovornik Ministarstva zdravstva Gaze za Reuters.

Još jedan raketni napad na kuću obitelji Shehab usmrtio je 24 osobe, kazali su s radija Hamas Aqsa.

“Vjerujemo da je broj mrtvih osoba ispod ruševina ogroman, ali nema načina da se ruševine uklone i izvade civili zbog intenziteta izraelskih napada,” dodali su iz Hamas Aqsa.

UN: S rizikom smrti u Gazi je suočeno 45.000 trudnica

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) upozorio je da je 45.000 trudnica i 68.000 dojilja u opasnosti od anemije, krvarenja, pa čak i smrti u Pojasu Gaze, gdje Izrael nastavlja napade i potpunu blokadu.

UNFPA je na svom službenom nalogu na društvenoj mreži X saopćio da 45.000 trudnica i 68.000 dojilja u Pojasu Gaze proživljava krizu nedostatka hrane.

U saopćenju se navodi da su zbog velike prehrambene krize u Gazi trudnice i dojilje u opasnosti od anemije, trovanja, krvarenja, pa čak i smrti.

Također se naglašava nužnost momentalnog uspostavljanja prekida vatre kao jedinog načina za isporuku hrane i pomoći ljudima u Pojasu Gaze.