Banjalučka Medresa “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” ove godine ispraća prvu generaciju maturanata i maturantica. Nastava u (n)ovoj obrazovnoj ustanovi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini počela je u septembru 2020. godine, a 22 učenika prisustvovalo je prvim časovima.

Ideja o osnivanju Medrese u Banjaluci, odnosno obnavljanju veze sa Medresama u Banjaluci, postoji dugi niz godina, a njena realizacija počela je dolaskom muftije banjalučkog Nusreta ef. Abdibegovića i uz podršku reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovi Huseina ef. Kavazovića.

Nakon četvorogodišnjeg školovanja, u prvoj generaciji, Medresa “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” ispraća 22 učenika, 13 maturanata i 9 maturantica a njihov razredni starješina bio je mr. Admir Blitović.

Medresa u Banjaluci, sedma Medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini otvorena je nakon 80 godina, koliko je prošlo od zatvaranja Medrese tokom Drugog svjetskog rata.

Današnja Medresa je ime dobila po reisu-l-ulemi Islamske zajednice hafizu Ibrahimu ef. Maglajliću, koji je rođen u Banjaluci, a funkciju petog po redu reisu-l-uleme obnašao je od 1930. do 1936. godine.

Funkciju prvog direktora Banjalučke Medrese obavlja mr. Muris ef. Spahić.