Španski glumac Javier Bardem izazvao je gromoglasan aplauz na Filmskom festivalu u San Sebastianu zbog svojih komentara o situaciji u Gazi. Oskarovac je na konferenciji za novinare osudio izraelsku vladu, optužujući je za “zločine protiv čovječnosti” i ističući da nema opravdanja za kaznu koju trpi palestinsko stanovništvo.

Bardem je napomenuo da napadi Hamasa 7. oktobra ne opravdavaju kolektivno kažnjavanje Palestinaca i pozvao međunarodnu zajednicu, posebno zemlje Zapada, da preispitaju svoju bezuslovnu podršku Izraelu. Istakao je kako su izraelski napadi “strašni, dehumanizirajući i nedopustivi”, te je apelovao na Međunarodni krivični sud da reaguje.

Tokom svog govora, Bardem je naglasio da zabranjivanje pristupa osnovnim potrepštinama poput hrane, vode i lijekova predstavlja “rat protiv djece”, kako je navedeno u izvještajima UNICEF-a. Smatra da takva djela stvaraju traume koje će trajati generacijama.

Na kraju izlaganja, Bardem je izjavio da nema iluzija da će njegove riječi išta promijeniti, ali vjeruje da kao društvo imamo moralnu obavezu da osudimo nepravdu. Njegov govor je izazvao gromoglasan aplauz prisutnih novinara.