U četvrtak, 8. augusta 2024. godine, započela je četrnaesta ljetna škola pod nazivom „Islam in Contemporary World“, organizirana od strane Centra za napredne studije (CNS) uz podršku Centra za međukulturno razumijevanje „Horizonti“ iz Podgorice, Centra za dijalog – Vesatijja, Medrese „Mehmed Fatih“ i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Ova prestižna škola, koja svake godine okuplja studente iz različitih dijelova Balkana i Evrope, prepoznata je kao ključna platforma za akademsku razmjenu i produbljivanje znanja o savremenim islamskim pitanjima.

Ove godine, 49 učesnika dodiplomskog i postdiplomskog studija će, kroz osmodnevni program, slušati predavanja eminentnih stručnjaka kao što su:
prof. Ferida Muhića, dr. Ahmeta Alibašića, dr. Dževade Šuško, dr. Hikmeta Karčića, dr. Mentora Beqe, dr. Haruna Karčića, dr. Ardiana Muhaja, mr. Đermane Kurić, mr. Sehije Dedović, dr. Musa Musaia, te Omera Kajoshaja i Muhameda Jusića.

Program obuhvata ključne teme o savremenoj islamskoj misli i islamu u Evropi, omogućavajući učesnicima interaktivne diskusije i praktične aktivnosti.

Pored predavanja, učesnici će posjetiti kulturno-historijski važne gradove Podgoricu, Bar, Mostar, Sarajevo i Srebrenicu, čime će dodatno produbiti svoje razumijevanje društvenih i historijskih konteksta Balkana. Ove posjete služe kao prilika za jačanje međukulturalnog dijaloga i umrežavanje mladih iz različitih sredina, potičući dublje razumijevanje uloge islama u savremenom evropskom društvu.

Osim akademskog dijela i kulturnih posjeta, ljetna škola nudi učesnicima jedinstvenu priliku za razvijanje praktičnih vještina kroz radionice i grupne projekte. Ove aktivnosti su osmišljene kako bi potaknule kritičko razmišljanje, timski rad i kreativnost, omogućavajući studentima da primijene stečeno znanje u konkretnim situacijama.

Dodatno, večernji programi i neformalne sesije omogućuju učesnicima da razmijene iskustva, prodiskutuju o izazovima sa kojima se suočavaju u svojim zajednicama, te izgrade trajna prijateljstva i profesionalne mreže koje će im koristiti u budućim karijerama.