Poštovani ljubitelji istorije i kulture, sa velikim zadovoljstvom najavljujemo promociju izuzetne knjige “Ali – paša Šabanagić (1818-1885) – fragmenti iz života” autora Amine Lile i Afana Latića. Ovaj značajan događaj održaće se 24. jula u Plavu i 26. jula u Gusinju, pružajući priliku svim zainteresovanima da se bolje upoznaju sa fascinantnim životom Ali – paše Šabanagića.

Knjiga “Ali – paša Šabanagić – između stvarnosti i fikcije” donosi nam detaljan prikaz života jednog od najvažnijih likova XIX stoljeća u plavsko – gusinjskoj kotlini. Autori su proveli opsežno istraživanje, koristeći dokumente iz Državnog osmanskog arhiva u Istanbulu, kako bi nam predstavili bogatu i složenu priču o Ali – paši. Njihov rad pruža dubok uvid u njegov karakter, vojne pohode i doprinos lokalnoj zajednici.

Promocija knjige će biti prilika da se čuje direktno od autora Afana Latića i Amine Lile, koji će podijeliti svoja iskustva i izazove sa kojima su se susretali tokom istraživanja. Osim toga, posetioci će imati priliku da postave pitanja i dobiju odgovore na neka od najzanimljivijih pitanja vezanih za život i djelo Ali – paše Šabanagića.

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju ovom značajnom kulturnom događaju i saznaju više o bogatoj istoriji našeg kraja. Vaše prisustvo i podrška su od izuzetne važnosti za očuvanje i promociju naše kulturne baštine. Vidimo se u Plavu 24. jula i Gusinju 26. jula!