Svečano su otvoreni Plavska kulturna jesen i Plavski književni susreti, manifestacija koja ove godine ulazi u svoje 47. izdanje. Događaj je tradicionalno obogaćen i 22. Likovnom kolonijom, a posjetioci su imali priliku da uživaju u radovima istaknute crnogorske umjetnice Dijane Lazović, čija izložba slika, inspirisana pejzažima Prokletija i mediteranskim motivima, krasi izložbeni prostor Centra za kulturu “Husein Bašić”.

Na otvaranju manifestacije, profesor književnosti Alija Redžematović u ime domaćina izrazio je dobrodošlicu, dok je izložbu svečano otvorio Salko Luboder, promoter kulture i publicista. Luboder je u svom govoru istakao značaj umjetničkog stvaralaštva Dijane Lazović, čiji radovi odišu autentičnom likovnom izražajnošću i snažnom povezanosti s prirodom. Manifestacija je u potpunosti posvećena očuvanju kulturne baštine Plava, grada koji oduvijek predstavlja spoj različitih kulturnih tradicija.

U nastavku večeri, u Koncertnoj sali Centra za kulturu, održan je poetsko – muzički program “Poezija i pjesma života”, na kojem su nastupili pjesnik Marko Milošević i kantautor Boris Režak. Njihov performans oduševio je publiku, stvarajući atmosferu ispunjenu stihovima i melodijama koje su preplitale umjetnost riječi i muzike.

Plavska kulturna jesen nastavlja da povezuje ljubitelje književnosti i umjetnosti, okupljajući brojne posjetioce i stvaraoce iz zemlje i regiona. Manifestacija, koja traje više od četiri decenije, potvrđuje status Plava kao značajnog kulturnog centra Crne Gore.