Grad Plav će od 10. do 17. septembra biti domaćin 47. Plavskih književnih susreta i 22. Likovne kolonije, u okviru manifestacije „Plavska kulturna jesen“.

Ova tradicionalna manifestacija okuplja eminentne književnike, likovne umjetnike i kulturne stvaraoce iz Crne Gore i regiona, koji će tokom sedam dana promovisati umjetnost i kulturno nasljeđe ovog kraja.

Manifestacija počinje 10. septembra izložbom radova Božidara Branislava Lazovića pod nazivom „Vjek slobode“, koja će biti postavljena u galeriji Centra za kulturu „Husein Bašić“ u Plavu. Iste večeri, publici će biti predstavljena bajka „Plavski zmajev trag“, u izvedbi maturantkinja iz Plava.

U okviru Likovne kolonije, renomirani umjetnici iz Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, uključujući Selvera Kardovića, Milena Minčkova, Dragića Rapovića i druge, prirediće poseban događaj 11. septembra, kada će se predstaviti rezultati njihovog stvaralaštva.

Tokom manifestacije, publika će imati priliku uživati u bogatom programu koji uključuje promocije knjiga, filmske projekcije, izložbe, pjesničke večeri, kao i koncert sevdalinki u organizaciji Bošnjačkog udruženja „Robin iz Amaneta”.

Centralna pjesnička večer zakazana je za 14. septembar, kada će se na sceni predstaviti najznačajniji crnogorski pjesnici i književnici, među kojima su Zuvdija Hodžić, Veljko Veljević, Dragiša Mikić i mnogi drugi.

Manifestacija će biti zatvorena 17. septembra festivalom muzičkog stvaralaštva, uz tradicionalne sevdalinke koje će izvesti bošnjački izvođači.

Povodom ovog značajnog događaja, predsjednik Opštine Plav, Nihad Canović, za radiofatih.me kazao je:


„Plavska kulturna jesen, u organizaciji Centra za kulturu ‘Husein Bašić” Plavu, predstavlja značajan događaj posvećen našoj kulturnoj baštini. Ove godine, kroz 47. Plavske književne susrete i 22. Likovnu koloniju, Plav okuplja književnike i umjetnike, jačajući naš kulturni identitet. Zahvaljujući naporima Centra i svih učesnika, naš grad postaje središte umjetnosti i kreativnosti.“

Plavska kulturna jesen nastavlja da njeguje tradiciju očuvanja kulturnog identiteta, te okuplja umjetnike i ljubitelje umjetnosti iz čitavog regiona. Organizatori pozivaju sve građane i posjetioce da prisustvuju ovom jedinstvenom kulturnom događaju.