Afan Latić, profesor arapskog jezika u Medresi “Mehmed Fatih” u Podgorici, objavio je još jedno književno djelo pod naslovom “Pod oštrim uglom”. Ovo je 17. knjiga ovog istaknutog pisca i prevodioca, rođenog u Beranama, koji je poznat po svojim dubokim i emotivnim pričama koje prožimaju različite aspekte arapske i turske književnosti. Nova knjiga predstavlja svojevrsnu kombinaciju refleksije i naracije, u kojoj se autor dotiče tema koje su univerzalne, a opet osobene za njegovo kulturno nasljeđe.

Latićeva posvećenost obrazovanju i književnosti jasno se ogleda u ovom novom izdanju, koje je četvrta knjiga u ediciji “Savremena crnogorska pripovijetka”. Njegova stručnost u arapskom jeziku, koju prenosi na generacije učenika u Podgorici, daje poseban pečat njegovim djelima, koja su prepoznata kako u lokalnom, tako i u širem regionalnom kontekstu.

Knjiga “Pod oštrim uglom” sastoji se iz dvije cjeline, od kojih svaka nosi posebnu emocionalnu težinu. U prvom dijelu, pod nazivom “Nekada su ljudi lakše umirali”, Latić nas vodi kroz niz narativa koji istražuju ljudsku prirodu i filozofske dileme, dok drugi dio “Najljepše priče su one bez smisla” nudi introspektivne priče koje preispituju svrhu i značenje postojanja.

Izdavač ove knjige, Fokalizator, pohvalio je Latića za njegov nepokolebljiv doprinos crnogorskoj književnosti, ističući da je njegova sposobnost da spoji duboke teološke teme sa literarnim izrazom ono što ga izdvaja od drugih autora. Knjiga je sufinansirana na konkursu Ministarstva kulture i medija Crne Gore za 2024. godinu, što dodatno potvrđuje Latićevu vrijednost u kulturnom pejzažu Crne Gore.

Za sve ljubitelje književnosti i one koji žele da prodube svoje razumijevanje ljudske duše kroz prizmu arapskog i turskog nasljeđa, “Pod oštrim uglom” je knjiga koju ne smijete propustiti. Očekuje se da će ovo djelo zauzeti posebno mjesto u savremenoj crnogorskoj književnosti i među Latićevim čitaocima.