Pomoćnik reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Enis ef. Burdžović na poziv generalnog sekretarijata za fetve, egipatskog muftije i ministarstva vakufa Egipta prisustvuje međunarodnom kongresu o “etičkom temeljenju fetve u brzo promjenjivom svijetu”.

Kongres se održava u Kairu a prisustvuju predstavnici zajednica iz cijelog Islamskog svijeta. Burdžović je na kongres otputovao kao predstavnik Islamske zajednice u Crnoj Gori u ime reisa Rifata ef. Fejzića.

Enis ef. Burdžović tokom kongresa susreo se i razmijenio mišljenja sa Vrhovnim muftijom Egipta, vrhovnim muftijom Kudsa i Palestine kao i mogim drugim islamskim učenjacima.

“Veliko je zadovoljstvo prisustvovati ovakvom kongresu, predstavljati svoju Islamsku zajednicu i naći se u društvu sa velikanima i ulemom današnjice”- poručio je Burdžović.

Kavazović dobitnik nagrade “Imam El-Karafi

Ispred Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kongresu prisustvuje Resul-ulema Husein ef. Kavazović kome je uručena nagrada “Imam El- Karafi”, koju dodjeljuje Generalni sekretarijat vijeća muftija svijeta koji okuplja većinu vijeća i organizacija koje se bave izdavanjem fetvi u svijetu.

“Moja domovina Bosna i Hercegovina je mala evropska država na Balkanu. Stoljećima je mjesto okupljanja različitih vjera, kultura i tradicija. Prije pet stoljeća moj bošnjački narod prihvatio je islam i s novom vjerom, njenu veliku kulturu i civilizaciju kojom je izgradio poseban bosanski duh s okusom islama, po čemu je Bosna i Hercegovina prepoznata u Evropi. Prožeti ljubavlju i vođeni širinom i vedrinom islama bosanskohercegovački muslimani su izgradili novi svijet u srcu Evrope koji ju je oplemenio i učinio raznovrsnijom. Velika zasluga na tom putu pripada običnim ljudima, zanatlijama, umjetnicima i posebno ulemi, koja je bila i ostala prenositelj vjere i slobode.”- kazao je Kavazović prilikom preuzimanja nagrade.