Obilne padavine u protekla 24 sata izazvale su velike probleme na području nekoliko bosansko-hercegovačkih opština, a kako navode službe civilne zaštite najteža situacija je u regiji Jablanice.

Situacija u Jablanici vezana za obilne padavine koje su izazvale poplave, klizišta i odrone je krajnje kritična, a ima i ljudskih žrtava, rečeno je u petak na vanrednoj konferenciji za novinare u Mostaru Vlade i Stožera civilne zaštite HNK-a.

Premijerka HNK-a Marija Buhač potvrdila je da ima ljudskih žrtava. Istakla je da su kišne padavine u protekla 24 sata na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Fojnice i Kreševa prouzrokovale velike poteškoće stanovnicima ovih opština.

Olujno nevrijeme praćeno kišom na području Mostara, Konjica i Jablanice prouzrokovalo je aktivaciju velikog broja klizišta, odrona na ceste i poplavljenog područja zbog izlijevanja velike količine vode iz rijeka i jezera, a prema trenutnim informacijama kojima raspolaže Vlada Hercegovačko-Neretvanskog kantona (HNK) postoji mogućnost da su ljudski životi ugroženi uslijed aktiviranja klizišta i naglog rasta razine vode u naseljenim područjima.

Kako je saopšteno iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), zbog velikih bujica i odrona na području Jablanice i Konjica ugroženo je brojno stanovništvo, a kako se dodaje, imaju informacije i o “žrtavama kao i velikom broju povrijeđenih i nestalih osoba”, prenijela je Fena.

Vojska radi na raščišćavanju puta prema Jablanici od Konjica. Sve raspoložive službe vatrogasaca, hitne pomoći kao i vojske su na terenu. Službe sa čamcima prešli su do Jablanice i rade na spašavanju ljudi. Putne, telefonske i internetske veze su u prekidu.