U Gusinju je danas svečano postavljen kamen temeljac za izgradnju Sahat kule, projekta koji će postati simbol očuvanja kulturnog i vjerskog identiteta ovog kraja. Finansiranje ovog važnog poduhvata obezbijedili su Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje iz New Yorka, a projekat je dobio i podršku Opštine Gusinje, koja je prepoznala njegov značaj za širu zajednicu.

Ceremonija je okupila veliki broj vjernika i građana, a govornici su redom isticali značaj Sahat kule kao simbola grada. Reis Rifat ef. Fejzić izrazio je duboku zahvalnost dijaspori, posebno hadži Agu Koljenoviću i hadži Ragipu Čekiću, koji su bili inicijatori ovog vakufa. Pored njih, Reis je zahvalio i Islamskoj zajednici Plav-Gusinje iz New Yorka, dijaspori i članovima odbora koji su zajedno s Koljenovićem i Čekićem inicirali ovaj projekat.

Reis je naglasio da su sahat – kule vijekovima bile simbol muslimanskih čaršija, predstavljajući više od arhitektonskog objekta – bile su srž zajedništva i duhovnosti.

„Ova Sahat kula je potvrda da Gusinje čuva svoj identitet i postaje grad prepoznat po svojoj tradiciji.”, istakao je reis, izražavajući posebnu čast zbog prisustvovanja postavljanju kamena temeljca za ovakav projekat.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gusinje hafiz Rešad ef. Dautović, u svom obraćanju, posebno je naglasio važnost kule i muzeja koji će biti njen sastavni dio.

“Samo veliki gradovi imaju muzeje,“ kazao je Dautović, ističući da je ovo značajan iskorak za Islamsku zajednicu. „Ovim projektom Islamska zajednica ne samo da čuva vjeru, već i kulturu, baštineći tradiciju kroz nove oblike očuvanja našeg identiteta.“

Dautović je dodao da će Sahat kula postati simbol grada, ali i most između prošlosti i budućnosti.

Hadži Ragip Čekić, koordinator projekta, saopštio je da su sredstva za početak radova već obezbijeđena, te da se tokom same ceremonije javilo još donatora koji žele učestvovati u ovom trajnom vakufu.

„Podrška zajednice je ključna, a ova Sahat kula biće trajan simbol tog zajedništva.”, poručio je Čekić.

Ago Koljenović, predsjednik Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav – Gusinje iz New Yorka, zahvalio se prisutnima, posebno reisu Fejziću i predsjedniku Opštine Gusinje Sanelu Baliću na njihovoj podršci. Koljenović je podsjetio na uspjehe ranijih projekata, poput izgradnje Sebilja ispred Vizirove džamije, koji je takođe finansiran od strane Islamske zajednice Plav-Gusinje iz New Yorka.

„Ovo je samo jedan od mnogih projekata koji pokazuje snagu saradnje između dijaspore i lokalne zajednice,“ kazao je Koljenović.

Predsjednik Opštine Gusinje, Sanel Balić, u svom govoru naglasio je da Opština Gusinje stoji uz svoje građane i njihove inicijative.

„Mi smo ovdje da podržimo projekte koji su od opšteg interesa za naš grad. Ova Sahat kula nije samo simbol, već je i prilika da pokažemo kako zajedničkim snagama možemo postići mnogo,“ kazao je Balić, ističući da je Opština Gusinje uvijek otvorena za saradnju i podršku sličnim projektima, koji služe interesima građana.

Ceremonija je zaključena dovom koju je proučio predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Plav, Muhamed ef. Cecunjanin, pred velikim brojem okupljenih građana. Sahat kula, smještena na ulazu u grad, biće prepoznatljiv simbol Gusinja, dok će njen muzej čuvati kulturni identitet i tradiciju naroda ovog kraja.

Ovaj projekat, kako je istaknuto, nije samo spomenik prošlosti, već most između generacija – simbol kontinuiteta, zajedništva i očuvanja kulturnog naslijeđa Gusinja.