Danas je svačano zaključen Ugovor o uvakufljenju Šehidske džamije i Islamskog kulturnog centra u Vojnom selu kraj Plava.

Reis Islamske zajednice Rifat ef. Fejzić zaključio je ugovor sa vakifom dr Mersimom Ziljkićem i tim činom je jedan od najljepših vjerskih objekata u Sandžaku i zvanično postao vakuf Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Džamija sa haremom površine 1600 m2 na obali Plavskog jezera predstavljaće zasigurno jedan od bisera Islamske kulture sa elementima tradicije, koja je vješto ukomponovana u moderne stilove građevinarstva. Svojim nazivom ova džamija će sigurno podsjećati buduće generacije na zalog njihovih predaka, koji su živote žrtvovali za najviše ideale slobode i vjere.

Svečano otvaranje džamije je planirano za 27. jul ove godine. Hafiz Aziz Alili, hafiz Šaban Burhan, hafiz Hako Omeragić, Armin Muzaferija, hor “Đulustan”, hor “Nur” iz Plava, sestre Ilda i Irma Nurković, Ajša Feratović, Alta Srdanović i Alem ef. Musić samo su neka od imena koja će učestvovati na svečanoj ceremoniji otvaranja.

U izgradnji ovog velepnog objekta osim mještana učestvovali su vakifi iz Plava i Gusinja širom svijeta, od SAD do Evrope. Svoj doprinos dali su i vakifi iz Sandžaka, susjednih država i cijele Crne Gore.

Džamija će, osim što će služiti kao mjesto za namaz, biti i centar za edukaciju i kulturne aktivnosti. Planirano je održavanje raznih seminara, radionica i predavanja koja će obogatiti duhovni i intelektualni život zajednice. Pored toga, harem džamije biće uređen kao mjesto okupljanja i druženja, gdje će se organizovati brojni društveni događaji i manifestacije. Ovaj multifunkcionalni prostor predstavljaće važan stub zajednice, omogućavajući ljudima svih generacija da se okupljaju, uče i rastu zajedno u duhu solidarnosti i zajedništva.

Reis Islamske zajednice se zahvalio dr Ziljkiću i svim vakifima. Dijaspora je u izgradnji ovog objekta osim sredstava uložila i svoje srce i dušu. Za mnoge od njih ovo nije samo džamija već podsjetnik na hrabrost i ustrajnost na islamskom putu vjerovanja i življenja.