Na trgu u Gusinju održana je promocija knjige “Ali Paša Šabanagić: Fragmenti iz života”, koja je privukla značajnu pažnju lokalne zajednice i šire publike. Ova knjiga, koja se bavi istorijskim i ličnim aspektima života Ali Paše Šabanagića, predstavlja važan doprinos očuvanju i prezentaciji bogatog nasleđa Gusinja i okolnih oblasti. Događaj je okupio brojne ljubitelje istorije, kulture, kao i poštovaoce pisanih riječi.

Promociju su predvodili autori Amina Lila i Afan Latić, koji su prisutnima detaljno predstavili motive i inspiraciju za pisanje knjige. Knjiga osvetljava život Ali Paše Šabanagića kao heroja, političara i vojskovođe, istražujući njegove vojne strategije, političke inicijative i lične hrabrosti. Autori su naglasili važnost njegove uloge u istoriji regije i njegov doprinos društveno -političkom životu svog vremena. U ulozi promotera bio je i Fuad Čekić, koji je doprinio diskusiji svojim uvidima i interpretacijom značaja knjige.

Promocija je završena uz neformalno druženje i diskusije među prisutnima, čime je obogaćena kulturna scena Gusinja i podstaknuto dalje istraživanje istorijskih ličnosti ovog kraja. Događaj je bio prilika za prisutne da se bolje upoznaju s istorijom Ali Paše Šabanagića i doprinosima koje je ostavio svom narodu i regiji.