Predstavnice Islamske zajednice iz Crne Gore učestvovale su na devetom savjetovanju za koordinatorice Odjela za brak i porodicu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pod nazivom „Kako pomoći sebi, porodici i zajednici u savremenom dobu“, koje je održano od 20. do 22. septembra 2024. godine u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

Cilj ovog trodnevnog seminara bio je osnaživanje koordinatorica za brak i porodicu, kao i pružanje znanja koja će im pomoći u svakodnevnom radu sa porodicama unutar njihovih zajednica. Učesnice su imale priliku da prisustvuju nizu predavanja i radionica koje su vodili eminentni stručnjaci iz oblasti psihologije, komunikologije i socijalnog rada.

Teme savjetovanja obuhvatale su širok spektar pitanja koja su od ključne važnosti za savremenu porodicu. Govorilo se o pozitivnom utjecaju asertivne komunikacije, načinima suočavanja sa stresom, anksioznošću i depresijom, ali i o problemima poput toksičnih odnosa i lažnog optimizma u savremenom društvu. Posebna pažnja posvećena je mentalnom zdravlju porodice u digitalnom dobu, balansiranju između svakodnevnih obaveza i brige o budućnosti, te izazovima sa kojima se porodice suočavaju u dinamičnom okruženju.

Predstavnice Islamske zajednice iz Crne Gore aktivno su učestvovale u diskusijama, dijeleći svoja iskustva i specifične izazove sa kojima se susreću u radu sa porodicama u džematu. Njihovo prisustvo na ovom savjetovanju ne samo da je omogućilo razmjenu iskustava sa kolegicama iz regiona, već je i doprinijelo daljnjem jačanju saradnje između Islamske zajednice u Crnoj Gori i Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

Pored radnog dijela, učesnice su imale priliku da se druže i uživaju u kulturno-zabavnom programu, uključujući posjetu sarajevskom Kamernom teatru i gledanje predstave „Potpuni stranci“, čime je savjetovanje upotpunjeno i neformalnim sadržajem.

Na kraju seminara, predstavnice Islamske zajednice iz Crne Gore izrazile su zahvalnost domaćinima na toplom gostoprimstvu i besprijekornoj organizaciji.