U povodu godišnjice rada našeg portala književnik i publicista sa Cetinja Božidar Proročić uputio nam je čestitiku na kojoj mu se zahvaljujemo i prenosimo je u cijelosti.

“Poštovani urednici portala Radio Fatih,

Želim da vam od srca čestitam godišnjicu vašeg radija, (portala) uz iskrene želje da vaša kulturološka dimenzija nastavi da bude primjer u širenju vjerskih i kulturnih vrijednosti. Vaš doprinos medijskom prostoru je od neprocjenjive važnosti i nadam se da će Radio “Fatih” i dalje uspješno obogaćivati društvo svojim programima i promovisati međusobno razumijevanje i dijalog.

Portal Radio Fatih ima značajnu ulogu u širenju vjerskih i kulturnih vrijednosti među muslimanskom zajednicom, ali i u širem društvenom kontekstu Crne Gore. Proslava godišnjice ovog medija označava ne samo značajan jubilej, već i priznanje njegovog truda i doprinosa u očuvanju i promovisanju islamske tradicije, obrazovanja i dijaloga. Kao jedan od rijetkih medijskih kanala posvećenih vjerskim temama u Crnoj Gori, Radio Fatih pruža platformu za edukaciju, informisanje i razmjenu mišljenja o islamu. Njegov program doprinosi boljem razumijevanju vjerskih vrijednosti i njihovo usklađivanje sa modernim životom, čime promoviše harmoniju među različitim zajednicama u zemlji.

Za muslimansku zajednicu u Crnoj Gori, Radio “Fatih” predstavlja medij koji jača osjećaj identiteta i pripadnosti, pružajući podršku u održavanju vjerske svijesti i kulturnog naslijeđa. Kroz pažljivo kreirane emisije, programi koji se emituju obuhvataju širok spektar tema: od vjerskih obreda i praksi do aktuelnih društvenih pitanja s vjerskog aspekta. Posebnost ovog medija ogleda se u njegovoj sposobnosti da uspostavi ravnotežu između tradicije i savremenosti, koristeći digitalne platforme za dosezanje šire publike, posebno među mlađim generacijama. Svojim kontinuiranim radom, Radio Fatih doprinosi jačanju međureligijskog dijaloga, socijalne kohezije i opšteg razumijevanja vjerskih i kulturnih vrijednosti u Crnoj Gori.

U budućnosti, važno je da Radio “Fatih” nastavi svoj put kao kreator programa koji će zadržati ovaj autentični glas muslimanske zajednice, dodajući dimenziju multikulturalnosti i duhovnosti u medijskom prostoru Crne Gore. Neka vaša mudrost bude riječ, ona iskrena i plemenita, kako nas sve uči sveta knjiga Kur’an, vodeći nas ka putu istine, pravde i zajedničkog dobra, podstičući nas da živimo u skladu sa univerzalnim vrijednostima ljubavi, poštovanja i solidarnosti. Vaše riječi i poruke neka budu svjetionik koji nas podsjeća na važnost duhovnosti i međusobnog razumijevanja, u vremenu kada su nam takvi ideali prijeko potrebni.

Sa poštovanjem, Božidar Proročić

Književnik i publicista sa Cetinja”