Trećeg dana Međunarodnog skupa “Zločini nad Bošnjacima Sandžaka u XX vijeku”, koji se održava u povodu 100. godišnjice genocida u Šahovićima i 80. godišnjice četničkog genocida 1943. u Bijelom Polju, akademik Šerbo Rastoder je iznio snažne poruke koje su privukle pažnju prisutnih. Rastoder je otvoreno kritikovao šutnju kao oblik podrške zlu, naglašavajući važnost suočavanja s traumama i promjenu svijesti o prošlim događajima. Istakao je da je skup posvećen istini o zločinima i nepravdama koje su se desile, te je naglasio da je spreman da posjeti Šahoviće kako bi direktno razgovarao o tim temama.

Nadalje, Rastoder je izrazio razočaranje što Rezolucija o genocidu, koju su podnijeli, nije usvojena u Skupštini, uprkos njihovim naporima da se priznaju žrtve i patnje. Kritički je pogledao na ideju suživota koji bi se gradio na temeljima laži, tvrdeći da dugoročno razumijevanje i multietnički sklad zahtijevaju istinu kao osnovu. Naglasio je da je istina neophodna za pravdu i pomirenje među narodima, te da bi se trebala promovisati unutar društva bez straha od suočavanja sa prošlošću.

Akademik Šerbo Rastoder je jasno istakao da njegova namjera nije da stvara podjele među ljudima, već da potakne otvoreni dijalog o teškim temama kao što su zločini nad Bošnjacima Sandžaka. Naglasio je da je Genocid u Šahovićima jedini zločin koji se dogodio u mirnodobskim uslovima, što po njemu dodatno ističe važnost njegovog javnog osuđivanja i priznavanja.