Svečani program otvaranja Hadrovića džamije u Podgorici započeo je juče uvodnim obraćanjem glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Podgorica, Džema ef. Redžematovića. Okupljeni su imali priliku da čuju izraze zahvalnosti i ponosa povodom završetka obnove džamije, čija je izgradnja dugo očekivana. Njegov govor prenosimo integralno:

“Uvaženi reise Rifate Fejziću,

Dozvolite mi da u ime Medžlisa Islamske zajednice Podgorica izrazim srdačnu i iskrenu dobrodošlicu Vama i svim prisutnim velikodostojnicima Islamske zajednice. Posebnu dobrodošlicu upućujem našim dragim gostima iz prijateljske Kraljevine Saudijske Arabije, na čelu sa gospodinom Khaledom ibn Sulaimanom al-Muhennom, koji su danas naši častni gosti, ali bih rekao i domaćini, jer je ova džamija plod zajedničkog truda i posvećenosti.

Pozdravljam predstavnike političkog i društvenog života Crne Gore, među kojima posebno ističem gradonačelnicu dr Oliveru Injac, kao i ministre, skupštinske poslanike, te predsjednike opština koji su danas ovdje sa nama, dijeleći radost ovog svečanog trenutka. Dobrodošlicu iskazujem i poštovanim ambasadorima i diplomatskim predstavnicima koji nas čine počašćenima svojim prisustvom.

Uz riječi dobrodošlice, posebno selamim naše donatore i sve poštovane džematlije koji ste nam pružili ne samo materijalnu podršku već i ogromnu snagu i elan da istrajemo u ovom projektu, sve do njegovog uspješnog završetka.

Danas je dan od velikog značaja za cijelu Crnu Goru i sve ljude dobre volje, a posebno za muslimane Crne Gore. Naša sreća je još veća jer će nam prvu hutbu u obnovljenoj Hadrovića džamiji održati imam i hatib Poslanikove džamije u Medini, šejh Halid bin Sulejman el-Muhenna!

Danas, zvanično, otvaramo Hadrovića džamiju, koja je izgrađena u XVIII vijeku, a nakon rata 1956. godine bila porušena. Na njenu obnovu čekali smo skoro sedamdeset godina, a njena ponovna izgradnja je podvig koji se željno očekivao skoro tri vijeka. To dovoljno govori o izazovima i iskušenjima kroz koje su muslimani Podgorice prolazili i hrabro opstajali.

Važno je naglasiti da su njeni donatori bili i muslimani i hrišćani, što ovu džamiju čini posebnim zdanjem, simbolom zajedničkog truda i zalogom za bolje sutra, jer je uvijek bolje graditi nego rušiti. Izgradnja Hadrovića džamije temelji se ne samo na vjeri, već i na istoriografiji i arheološkim činjenicama.

Njena arhitektonska ljepota spaja tradiciju i modernost, dok je njena uloga, osim mjesta bogoslužja, da zrači mirom, znanjem i duhovnim bogatstvom. Život u islamu se ne završava u džamiji – iz nje izvire. Hadrovića džamija će postati svjetionik Drača, Podgorice i cijele Crne Gore.

Bogatstvo i potomstvo ukras su života, a dobra djela koja ostaju iza nas trajna su i od Gospodara nagrađena. Neka nam je svima srećna i dugovječna ova džamija!”, kazao je Redžematović.