Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić danas je u Čajniču prisustvovao otvaranju obnovljene džamije Sinan bega Boljanića.

“Danas sam na poziv prijatelja goraždanskog muftije prisustvovao otvaranju Sinan begove džamije. Ova džamija i njen kompleks su do temelja porušene 1992. godine od strane režima i vojske bosanskih Srba pod kontrolom ratnog zločinca Radovana Karadžića.”, kazao je reis Fejzić.

Takođe, tokom otvaranja džamije reis Fejzić je, kako je naveo, “imao zadovoljstvo da porazgovara sa ministrom pravde Republike Turkiye Yilmaz Tunç-om.”

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović je podsjetio da je prema vakufnami iz 1582. godine, Sinan-beg Boljanić u Čajniču podigao džamiju oko koje se kasnije formirala mahala prozvana po njemu. Uz džamiju, koju je dao sagraditi 1570. godine, Sinan-beg je uvakufio i mekteb, tekiju sa musafirhanom, karavan – saraj, 22 dućana, dva mlina na Janjini, te mostove, mesdžide, hamame i druge objekte.

“Danas svega toga nema, ali imamo ponovo izgrađenu džamiju koja nije samo vjerski objekat, već simbol naše historije, tradicije i zajedništva. Njena obnova predstavlja obnovu naše vjere i našeg duha”, rekao je Zajimović.

Ova džamija je do temelja porušena 1992. godine od strane vojske režima osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića a njena ponovna izgradnja počela je nakon što je 2015. godine Vakufska direkcija Islamske zajednice potpisala protokol o saradnji na projektu s Generalnom direkcijom vakufa Republike Turkiye. Ovaj objekat je takođe proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.