Direktor Uprave za obrazovanje i nauku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Dževad Hodžić, posjetio je reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifata ef. Fejzića, i tom prilikom razgovarao o važnim temama saradnje između vjerskih zajednica.

Tokom sastanka, dr. Hodžić je pohvalio dosadašnju saradnju Medrese “Mehmed Fatih” iz Podgorice s medresama u Bosni i Hercegovini, najavivši planove za njeno dodatno intenziviranje. Prenio je poruku reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića, koji je izrazio spremnost da pruži podršku daljem razvoju podgoričke Medrese.

Dr. Hodžić je istakao važnost ove saradnje, napominjući da će uskoro biti predstavljeni konkretni planovi kako bi se dodatno osnažila povezanost između obrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Naglasio je da je ranije planirao posjetiti Islamsku zajednicu u Crnoj Gori, ali su određene okolnosti odgodile tu posjetu. Sada, nakon ove posjete, njegova zapažanja o radu Medrese “Mehmed Fatih” su izuzetno pozitivna, ističući da ustanova napreduje u dobrom pravcu.

Reis Fejzić je izrazio zadovoljstvo posjetom i naglasio da je uvijek radostan kada Islamsku zajednicu posjećuju predstavnici iz Bosne i Hercegovine, jer je to prilika da se uči iz njihove prakse i iskustva. Ukazao je na važnost unaprijeđenja rada Islamske zajednice, posebno u oblasti obrazovanja, te se osvrnuo na društveno-pravni položaj Zajednice u Crnoj Gori i regionu.

Posebno je istakao da je Medresa “Mehmed Fatih” najznačajnija obrazovna ustanova Islamske zajednice u Crnoj Gori i da je ponosan na uspjehe koje postiže. Podsjetio je da je uspostavljanje rada ove Medrese u velikoj mjeri podržano savjetodavnom i stručnom pomoći Behram-begove medrese iz Tuzle i Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva.

Na kraju, kao znak poštovanja i uzajamne saradnje, dr. Dževad Hodžić je reisu Fejziću uručio vrijednu monografiju pod nazivom “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne.”

Ova monografija, sa svojih 800 stranica u boji, predstavlja sveobuhvatan prikaz islamske kulturne baštine u Bosni, sadržeći slike i opise eksponata s istoimene izložbe, uz oko 3.000 relevantnih informacija o islamskoj kulturi u Bosni. Dr. Hodžić je istakao da ova monografija služi kao trajno svjedočanstvo napora uloženih u projekt izložbe, ali i bogate islamske baštine u Bosni.

Dr. Hodžić je takođe posjetio i Medresu “Mehmed Fatih” gdje se sastao sa Upravom te škole i imao priliku da se kratko upozna sa učenicima Medrese.