Rijeka Ibar, koja protiče kroz selo Špiljani na granici Srbije i Crne Gore, suočava se sa ozbiljnim problemom suše, što direktno ugrožava riblji fond u ovom području. Posljednjih nedjelja, nivo vode u rijeci drastično je opao zbog visokih temperatura i nedostatka padavina, što je dovelo do ugrožavanja ribe u plićacima rijeke. Mještani sela Špiljani prepoznali su opasnost i organizovali se kako bi spasili riblji fond iz presušujućih dijelova rijeke.

Grupa volontera iz sela neumorno radi na spašavanju ribe, prebacujući je u dublje dijelove rijeke. Koristeći kante i mreže, mještani se trude da ribe premjeste iz plićaka, gdje je nivo kiseonika nizak, i da ih sačuvaju od uginuća. Situacija je kritična jer riba ostaje zarobljena u malim lokvama bez hrane i kiseonika.

Povlačenje vode prema izvoru rijeke Ibar u Rožajama dodatno otežava situaciju. Preostali dublji dijelovi rijeke, gdje bi riba mogla preživjeti, postaju sve manji i nepristupačniji. Mještani se boje da će, ukoliko uskoro ne dođe do kiša, veliki dio ribljeg fonda biti izgubljen. Osim ribe, suša ugrožava i čitav ekosistem rijeke, što može izazvati dugoročne ekološke posljedice.

Vremenske prognoze ne obećavaju značajnije padavine u skorije vrijeme, što dodatno otežava napore za očuvanje ribljeg fonda. Mještani su odlučni da nastave borbu, nadajući se da će uspjeti spasiti što više riba.

Ova situacija u selu Špiljani nije izolovan slučaj, već dio šireg problema koji pogađa cijeli region. Suša utiče na rijeke i jezera širom Balkana, a mještani Špiljana apeliraju na nadležne vlasti da preduzmu hitne mjere kako bi se spriječila ekološka katastrofa na rijeci Ibar.