“Medžlis Islamske zajednice Pljevlja sa žaljenjem obavještava sve pripadnike Islamske zajednice o zloupotrebi institucije “vakufa” u najnovijem pozivu nevladine organizacije NVU “Muftija Mehmed ef. Šemsekadić”. Ova situacija nas je zatekla i duboko zabrinula zbog potencijalne manipulacije iskrenim i dobrim namjerama našeg naroda.

Naime, grupa ljudi sa naizgled lijepim i konstruktivnim idejama, instrumentalizovana je od strane pojedinaca koji već godinama pokušavaju unijeti razdor među muslimane našeg grada. Osnivajući razne nevladine organizacije, oni nastoje postati alternativa tradicionalnoj Islamskoj zajednici u našem kraju i na taj način zloupotrijebiti i obesmisliti instituciju vakufa. Posebno je zabrinjavajuće što se koristi časno ime rahmetli muftije Mehmed ef. Šemsekadića u ovom kontekstu.

Prepoznajemo lošu namjeru nekolicine nesavjesnih pojedinaca koji, radeći za tuđe interese, nanose štetu pljevaljskim muslimanima. Njihovo djelovanje u cilju stvaranja privatne infrastrukture koristi se za vaninstitucionalno propagiranje i tumačenje vjere, što je neprihvatljivo.

Ideja o izgradnji ovakvog centra u Pljevljima potekla je od NVO BNF, koja je odustala od projekta jer pojedinci iz njihovih redova nisu željeli da to bude vakuf u pravom smislu riječi. Pod pokroviteljstvom tih istih pojedinaca formirana je NVU koja u svom nazivu nosi ime jednog od najpoznatijih vjerskih autoriteta našeg kraja, muftije Šemsekadića, kako bi se prikrili iza tog imena i realizovali svoje planove. Građevinu nazivaju “vakufom”, iako Islamska zajednica nije dala saglasnost za pokretanje ovakvog projekta niti podržava djelovanje ovakvih NVO.

Posebno je problematično što se NVU u pozivu za doniranje sredstava poziva i na ime rahmetli muftije Muamera Zukorlića, iako je registrovana u aprilu 2024. godine, a muftija Zukorlić je preminuo u novembru 2021. godine.

Jasna je namjera da se obesmisli projekat budućeg “Hadži Hasanovog islamskog kulturnog centra” (bivša zgrada Elektrodistribucije), gradeći objekat sa sličnim sadržajima na samo dvadesetak metara od te lokacije.

Opasnosti paradžemata koji nastaju kroz ovakve NVO su nešto na što smo mnogo puta upozoravali, prateći dešavanja u susjednim Islamskim zajednicama. Ovakvo djelovanje može otvoriti vrata smutnje i nereda koje će kasnije biti teško zatvoriti.

Pozivamo ovu grupu da prestane s razjedinjavanjem muslimana u Pljevljima i da se vrate jedinstvu Islamske zajednice, kako nas uči ajet: “Ono što je vrijednije ne mijenjaju za ono što je manje vrijedno.”,- navodi se u saopštenju MIZ Pljevlja.