Uz bogat vjersko – kulturni program juče je u Plavu otvorena Šehidska džamija. Lokalna zajednica je s radošću dočekala ovaj važan događaj koji je okupio predstavnike Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, brojne imame i džematlije i ljude iz okolnih gradova, zemalja regiona i dijaspore. Posebno za ovu priliku su doputovale i Majke Srebrenice.

Prvi čovjek Opštine Plav Nihad Canović je u obraćanju naglasio motiv za naziv ove džamije: “Motiv za izgradnju ove džamije je uzvišen. Muslimanski narod je prošao mnoga iskušenja da bi sačuvao svoju vjeru, kulturu, tradiciju. Šehidi su dali život svoj za pravdu i svoju vjeru. Mi se i danas sjećamo naših velikana koji su sa ovih prostora dali život da bi sačuvali ovaj naš kraj. Oni su to uradili jer su bili nepokolebljivi i uvjereni u ispravnost svojih uvjerenja, a to su nama poruke koje trebamo njegovati. Ovom džamijom čuvamo sjećanje na njih. Prijeki sudovi su bili tada takvi, mi nikada nećemo više dozvoliti takvo nešto. Kako su oni nekad rekli NE FAŠIZMU tako i mi kažemo juče, danas i sjutra. Ova džamija je zalog za bolju budućnost. Velika zahvalnost svima, donatorima i svima onima koju su na bilo koji način se ugradili u ovaj vakuf.”

Nihad Canović (Foto: Radio Fatih)

Predsjednik Opštine Gusinje Sanel Balić je istakao da smo ponosni što smo potomci naših velikana i šehida ovih prostora: “Veliki je ovo dan za plavo-gusinjsku kotlinu jer ona je zalog budućim pokoljenjima. Mi smo ponosni potomci naših velikana, nadamo se da ćemo i mi ostaviti trag da nas se po dobru sjećaju i pamte.”

Sanel Balić (Foto: Radio Fatih)

Čovjek koji je prepoznat kao veliki humanista i filantrop hadži Ago Koljenović, predsjednik Islamske zajednice i kulturnog centra Plav – Gusinje iz New York-a, je kazao da naša dijaspora se trudi uvijek da da doprinos na svim poljima u Plavu i Gusinju: “Naša Islamska zajednica u Njujorku je pomogla da se ova džamija izgradi. Ova džamija je simbol naše vjere i istorije. Mnogi naši članovi odbora, članovi naše zajednice i mnogi ljudi su se ugradili u ovaj vakuf. Mi smo dio ovog naroda i zato nam je posebno drago kada možemo pomoći na bilo koji način”.

Ago Koljenović (Foto: Radio Fatih)

Presijecanjem vrpce svečano je otvorena Šehidska džamija i predata na upravljanje Mešihatu Islamske zajednice u Crnoj Gori. Organizatori manifestacije bili su Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori, Medžlis Islamske zajednice Plav, Islamska zajednice i kulturni centar Plav – Gusinje iz New York-a, Bošnjačko – američka navionalna asocijacija i Organizacioni odbor za svečano otvaranje Plav, New York, New Jersey, dok je radio “Fatih” bio jedan od medijskih pokrovitelja.