U Medresi “Mehmed Fatih” je održan seminar pod nazivom “Mekteb – izazovi i perspektive u novoj mektebskoj godini”, u organizaciji Islamske zajednice, javlja radio Fatih.

Seminar je okupio imame, muallime i druge vjerske službenike, a uvodnu riječ održao je Rahman ef. Kačar, pomoćnik Reisa za da’vu i obrazovanje. Kačar je predstavio statističke podatke o mektebskoj nastavi, koji su brojčani pokazatelji u uzlaznoj putanji i naglasio je da: “Ovo je jasan pokazatelj da je mektebska nastava i dalje vitalna u našem društvu, uprkos izazovima s kojima se suočavamo.”. On je dodao da broj polaznika mekteba često premašuje broj učenika u medresama, što potvrđuje važnost kontinuiranog rada s djecom od najranijih godina.

Domaćin seminara, direktor Medrese “Mehmed Fatih” Amer ef. Šukurica, istakao je značaj snažne povezanosti između mekteba i Medrese. On je naglasio da jak mekteb proizvodi jake generacije učenika koji dolaze u Medresu. “Bez jakog mekteba, nema jake Medrese. Svaka generacija koja postiže uspjeh u Medresi zahvalna je imamima koji su ih pripremili.” – rekao je Šukurica.

Glavni predavač seminara bio je dr. Enes Svraka, šef odjela za mekteb i mlade Ureda za vjerska pitanja Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Dr. Svraka je govorio o suštini mektebske nastave, istakavši da je ona dobrovoljna, ali ima ogroman značaj u životu muslimanske zajednice. “Mekteb nije škola, niti treba biti škola. Njegova uloga je specifična i nezamjenjiva u formiranju islamskog identiteta kod djece.” – rekao je dr. Svraka. On je takođe naglasio važnost kreativnih i inovativnih pristupa u radu s djecom, kako bi se mektebska nastava prilagodila potrebama novih generacija.

Učesnici seminara su kroz diskusiju razmijenili iskustva o izazovima s kojima se suočavaju u radu s djecom u mektebima. Zaključeno je da je ključ uspjeha u stalnom prilagođavanju nastavnog plana i metodologije, uz osiguranje aktivnog učešća roditelja i zajednice.

Seminar je završen pozivom na jačanje mektebske nastave u predstojećoj mektebskoj godini, uz naglasak na zajednički rad svih učesnika kako bi se obezbijedili najbolji mogući uslovi za edukaciju djece i očuvanje islamskih vrijednosti u društvu.