U konferencijskoj sali hotela “Dukađini” u Peći, održana je promocija monografije “Snaga Sandžaka” autora Seada Mehovića.

Ovo djelo pruža detaljan historijski i genealogijski prikaz bratstva Mehović, ali i širi uvid u historiju Sandžaka, posebno Bihorskog kraja. Promociji su prisustvovali istaknuti stručnjaci poput predsjednika Društva historičara Sandžaka Esada Rahića i dr. Dženisa Šaćirovića, predsjednika skupštine Matice Bošnjaka.

Monografija “Snaga Sandžaka” nije samo rodoslovno djelo već i bogata riznica informacija o historiji i migracijama sandžačkih Bošnjaka. Autor Sead Mehović istražuje doprinos bratstva Mehović u razvoju obrazovanja, društvenom angažmanu i kulturnom napretku sredina u kojima su živjeli. Kroz emotivne pjesme, DNK istraživanja i fotografije, Mehović vodi čitatelje kroz povijest i geografiju Sandžaka, pružajući dublji uvid u prošlost i sadašnjost ove regije.

Posebno mjesto u monografiji zauzima prikaz humanitarne misije bratstva Mehović, koje je kroz različite periode pružalo pomoć drugim zajednicama, kako u Sandžaku, tako i šire. Mehović dokumentira i tragične epizode iz povijesti porodice, čime dodatno obogaćuje narativ o izazovima i uspjesima ove zajednice. “Snaga Sandžaka” predstavlja neprocjenjivo svjedočanstvo o bogatoj historiji sandžačkih Bošnjaka, evocirajući osjećaj ponosa i nostalgičnog sjećanja na prošle generacije.