Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je danas u Skupštini Crne Gore tokom Premijerskog sata da će Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici. On je istakao i da je parlamentarna većina predvođena Pokretom Evropa sad jasno kroz Sporazum o formiranju Vlade, definisala na koji način će biti tretirani spoljnopolitički prioriteti Crne Gore. 

Crna Gora, ističe Spajić, od 2014. ima potpuno usklađenu spoljnu politiku sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

“Podsjetiću, a siguran sam da to dobro znate, u prethodnih deset godina Crna Gora je promijenila pet vlada, podržanih od različitih parlamentarnih većina i nijedna se nije udaljila ni milimetar od vanjskopolitičkih prioriteta, prvenstveno usklađenosti sa EU standardima, jer nas na to obavezuje i ogromna većina građana koja nas vidi kao dio velike evropske porodice”, navodi Spajić.

Podsjećamo, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ranije je pozvala prijateljske gradove da podrže Rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

Inicijativu gradonačelnice Sarajeva podržali su i čelnici opština na teritoriji Crne Gore a to su: predsjednik Skupštine Opštine Rožaje Almir Avdić, predsjednik Opštine Plav Nihad Canović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović i predsjednik Opštine Tuzi Lindon Gjelaj.

“Skupština Opštine Rožaje je još 2021. godine donijela odluku o obilježavanju 11. jula kao Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i time još jednom dokazala na kojoj je strani moralnih i etičkih vrijednosti u odnosu na sami Genocid u Srebrenici i šire. Rožaje je inače i za vrijeme agresije na BiH u periodu od ’92-’95 godine prihvatilo veliki broj izbjeglih građana sa prostora Bosne i Hercegovine i pružilo im utočište u tim teškim vremenima.
S obzirom da i dalje držimo do kontinuiteta i razumijevanja na dešavanja koja su se desila u Vašoj zemlji, tokom agresije, a pogotovo na genocid u Srebrenici, mi smo uputili i inicijativu prema Vladi Crne Gore i premijeru Milojku Spajiću, da prihvati konsponzorstvo Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja uskoro treba da bude ponuđena na izjašnjenje članicama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.”, navodi se u saopštenju SO Rožaje.

„Podrška Rezoluciji predstavlja znak posebnog poštovanja i žaljenja više od 8.000 stradalih u genocidu u Srebrenici i poruku mira, suživota i jednakog prava na život svih, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost,“ kazao je Đurašković.

“Podrška Rezoluciji šalje jasnu poruku da je naše opredjeljenje očuvanje mira, da pravda treba da bude zajednički princip oko kojeg će se okupiti naš region, da se sa posebnim poštovanjem ophodimo prema onima koji su zbog nemilih događaja iz prošlosti izgubili živote, te da samo ukoliko se istinski suočimo sa prošlošću možemo graditi bolju budućnost”, saopštio je Canović.

“Pružam punu podršku nastojanjima pobratimskog Grada Sarajeva i gradonačelnice Karić da okupi široku koaliciju gradova regiona, Evrope i svijeta, koja će solidarno i otvoreno podržati usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici na predstojećoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. To je civilizacijska i ljudska obaveza svih nas kako bi stvorili bolje društvo u kojem se takvo nešto više nikada ne može i ne smije ponoviti”, naveo je Raičević, kako je saopštila Opština Bar.

“Uvjereni smo da je jedini put ka učvršćivanju multikulturalne i multietničke demokratije, ali i održivog, dugoročnog mira na ovim prostorima upravo suočavanje sa proslošću i jasna osuda svih stravičnih zločina protiv čovječnosti i njihovih počinioca, kako pred sudovima pravde i istorije, tako i pred sudom naše etike i kolektivnog sjećanja na žrtve bezumnih politika. U tom smislu, Kolegijum Opštine Bijelo Polje, koga čine predsjednik Opštine, predsjednik Skupštine Opštine i dva potpredsjednika Opštine, pruža punu podršku nastojanjima prijateljskog Grada Sarajeva, da okupi široku koaliciju gradova regiona, Evrope i svijeta, koja ce solidarno i otvoreno podržati usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici na predstojećoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.”, saopšteno je iz Opštine Bijelo Polje.

“Stanovnici Tuzi, kao građani svijeta, snažno se solidarišu sa svim žrtvama genocida, njihovim najbližima, kao i građanima Bosne i Hercegovine u čuvanju sjećanja, i kroz ovu Rezoluciju, za koju smatramo da će doprinijeti uspostavljanju trajnog mira i učvršćivanju međunacionalnih veza i stajati na pijedestalu poštovanja ljudskih prava i digniteta čovjeka, a protiv poricanja i revizionizma. Zločin genocida u Srebrenici mora ostati trajni podsjetnik na potrebu za očuvanjem mira, pravde i poštovanja ljudskih prava, ne samo u našem regionu, već širom svijeta, zarad budućih generacija i njihovog boljitka i blagostanja.”, kazao je Gjelaj.