Na skupu povodom stogodišnjice genocida u Šahovićima, novinar Darko Šuković održao je govor, u kojem je istakao važnost suočavanja sa istorijskim zločinima i odgovornošću prema prošlosti. Šuković je naglasio da mu je bila čast da govori na ovom skupu, te da to duguje sebi i svojim uvjerenjima, za koja se zalaže gotovo 40 godina.

Posebno emotivno se osvrnuo na ulogu svog djeda, Vlada Ašanina, koji je bio svjedok događaja u Šahovićima ali nije učestvovao u zločinu. Naprotiv, zajedno sa stricem, spasio je život dječaka Muslića. Šuković je rekao da bi, čak i da je njegov djed bio među onima koji su počinili zločin, osjećao još veću obavezu da danas bude prisutan i prizna strašne dimenzije tog zločina. On je naglasio da je ljudska odgovornost suočiti se s prošlošću i učiniti sve kako bi se spriječilo ponavljanje sličnih zločina.

U svom govoru, Šuković je upozorio na opasnost slavljenja ratnih zločinaca kao heroja, naglašavajući da takve prakse mogu dovesti do ponovnog izbijanja sličnih zločina u budućnosti. Kao primjer je naveo slavljenje Ratka Mladića, čija se glorifikacija može shvatiti kao signal da društvo nije spremno da se suoči s mračnim dijelovima svoje istorije, čime se rizikuje ponavljanje prošlih tragedija.

“Velika zla i zločine proizvodi zla politika,” istakao je Šuković, dodajući da se pojedinci ne mogu efikasno suprotstaviti toj politici, već samo kolektiviteti.