U terorističkim napadu na kompleks Turske vazduhoplovne i svemirske industrije (TUSAS) u Ankari danas su ubijene četiri osobe, a najmanje 17 ih je ranjeno.

U izjavi za Turske medije ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya kazao je da su ubijena dvojica terorista, a da se troje ranjenih nalazi u kritičnom stanju.

Neke Turske televizije su objavile snimke terorista na ulazu u sjedište TUSAS-a u Kahramankazanu u blizini Ankare.

Predsjednik Redžep Tayyip Erdogan boravi danas u Kazanu, u Rusiji, na samitu zemalja BRICS-a, a u izjavi za medije ovaj napad je nazvao terorističkim činom.

Prethodno danas mediji su javili da su se iz sjedišta TUSAS-a čule jake eksplozije i pucnjava. Ministarstvo unutrašnjih poslova je kasnije potvrdilo da se radi o terorističkom napadu.

Za sada ni jedna od grupa nije preuzela odgovornost za današnji napad.

Interesantno je da se napad na sjedište TUSAS-a dogodio dan nakon što je predstavljen najnoviji model pete generacije borbenih aviona proizvedenih u Turskoj, Hurjet.

Radi se o supersoničnim avionu koji, po riječima stručnjaka, ima izvanredne karakteristike, a koji je na prvom zvaničnom letu dosegao brzinu od 1.01 maha (1 mah iznosi 1225km/h), a maksimalna brzina mu je 1.35 maha. Ovaj avion izazvao je veliko interesovanje stranih partnera u vojnoj industriji Turske.