Danas je u Bijelom Polju otvoren međunarodni naučni skup posvećen zločinima nad Bošnjacima Sandžaka u XX vijeku.

Pozdravnu riječ je imao akademik dr. Šerbo Rastoder, istakao je ključnu ulogu istine u procesu suočavanja s prošlošću i izgradnji suživota.

“Suživot se ne može graditi na laži, suživot se može graditi samo na istini,” istakao je dr. Rastoder. Njegov cilj je promjena svijesti o prošlosti kako bi se omogućilo otvoreno suočavanje s poviješću, bez stida ili prikrivanja.

Odbor za obilježavanje stogodišnjice genocida u Šahovićima je podnio Prijedlog Rezolucije o genocidu u Šahovićima, s ciljem da se politički potvrde poruke o suživotu. U fokusu skupa je bila potreba za istinitim historiografskim pristupom i priznavanjem povijesnih događaja kako bi se izbjeglo ponavljanje grešaka iz prošlosti.

Uz dr. Rastodera, na skupu su se obratili i drugi istaknuti govornici. Sekretar Islamske zajednice, Fuad Čekić, iznio je očekivanja od skupa o razvoju strategija za očuvanje sjećanja i promociju pravde, naglasivši važnost edukacije mladih o tragičnim događajima kako bi se osiguralo kolektivno pamćenje.

Mr. Veselin Konjević je istakao važnost objektivnog prikaza istorijskih činjenica te se osvrnuo na pokušaje opravdavanja zločina u Vraneškoj dolini konstantnim konfrotacijama, što je nazvao lažnim. “Postoje dokazi o suživotu i prijateljstvima koji jasno pokazuju da je suživot moguć unatoč prošlosti,” naglasio je Konjević. Dodao je da je važno prepoznati takve dokaze kako bi se izbjeglo polariziranje društva i omogućio miran suživot u budućnosti.Mr. Veselin Konjević je istakao važnost objektivnog prikaza istorijskih činjenica te se osvrnuo na pokušaje opravdavanja zločina u Vraneškoj dolini konstantnim konfrotacijama, što je nazvao lažnim. “Postoje dokazi o suživotu i prijateljstvima koji jasno pokazuju da je suživot moguć unatoč prošlosti,” naglasio je Konjević. Dodao je da je važno prepoznati takve dokaze kako bi se izbjeglo polariziranje društva i omogućio miran suživot u budućnosti.

Govor Sabahete Nade Zornić, koji je pročitala Emina Kolić, naglasio je važnost trajnog obilježavanja i priznavanja žrtava kako bi se osigurala pravda za sve žrtve zločina. Nusret Akova Brčvak, potomak protjeranih porodica iz Šahovića, predložio je istraživanje porijekla nepokretne imovine žrtava zločina kao važan korak ka pravdi i pomirenju. Stevo Vučinić je govorio na temu “Pseudo-religiozna ideologija svetosavlja i zločina nad Bošnjacima 1924 i 1943 god.” U nastavku skupa govoriće: dr.Hikmet Karčić, Sead Jasavić, Ervin Spahić, mr. Novak Adžić, mr. Sait Šbotić, dr Redžep Škrijelj, Amina Brahić, Amina Hadžić, Samir Sinanović, Velija Murić, Suljo Mustafić, mr Kemal Zoronjić.