Danas je u Ćazim begovoj džamiji u Tuzima nakon podne namaza u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzi održano predavanje na temu: “Važnost institucije vakufa”.

Nakon dobrodošlice koju je prisutnima poželio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzi Islam ef. Pepić, riječ je uzeo predsjednik Medžlisa hfz. Bajram ef. Dizdarević.

“Nama je cilj da pojam vakufa približimo ljudima i da istaknemo da naš odnos prema vakufu upotpunjuje našu ukupnu muslimansku poziciju. Ukoliko budemo vakufe unaprijeđivali, to će biti pokazatelj da naša pozicija u društvu snaži.” – kazao je između ostalog hfz. Dizdarević.

Generalni sekretar Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori Fuad ef. Čekić govoreći o važnosti institucije vakufa kazao je:

“Mi Bogu služimo tako što služimo zajednici. Allah dž. š., nas podučava da se kroz vakuf mi njemu približavamo tako što zajednici ustupamo nešto značajno na korištenje. Riječ “vakuf” znači nešto zaustaviti odnosno izuzeti stvar iz prometa tj. da ta stvar više ne može biti predmet poklona, nasljeđivanja ili sl. jer vakuf je nešto što poklanjamo Bogu.” – istakao je Čekić.

Kada su u pitanju informacije o vakufima i vjerskim objektim u Crnoj Gori on je kazao da je veliki broj podataka digitalizovan.

“Islamska zajednica u Crnoj Gori u proteklom periodu uspjela je da locira i digitalizuje sve sakralne objekte i džamije na prostoru države. Tako da korisnici preko aplikacije “Islamski objekti u Crnoj Gori” imaju mogućnost da pristupe svim informacijama vezanim za džamije i vjerske objekte na prostoru Crne Gore.” – zaključio je Čekić.

Program je svojom izvedbom uljepšao hor Ćazim begove džamije, a predavanju su osim džematlija prisustvovali i lokalni imami kao i upošljenici Mešihata Islamske zajednice. Moderator programa bio je Mensur Padović.