Dan ašure se obilježava desetog dana muharrema, prvog mjeseca po hidžretskom kalendaru i za muslimane ima snažan vjerski, istorijski i kulturološki značaj. Ašura u prijevodu s arapskog jezika znači deset, a upravo 10. muharrem je izuzetno značajan u istoriji islama i poslanika.


Na taj dan su se, prema hadisima i drugim izvorima dogodili mnogi važni događaji. Toga dana dogodilo se spašavanje lađe poslanika Nuha a.s. i prolazak poslanika Musaa a.s. kroz razdvojeno more kako bi se spasio od faraona.

Prema mnogim djelima istorije na ovaj dan je prihvaćeno i pokajanje poslanika Adema a.s., dogodilo se i uzdizanje poslanika Idriza a.s., vatra nije htjela spaliti Ibrahima a.s.

Jakub a.s. se na ovaj dan ponovo sreo sa sinom i poslanikom Jusufom a.s.

Poslanik Ejub a.s. je ozdravio, poslanik Junus a.s. se spasio iz utrobe ribe, a poslanik Isa a.s. je rođen i uzdignut Božijom voljom takođe na ovaj dan.

Na dan ašure, 10 muharrema 61. hidžretske godine na Kerbeli je ubijen unuk poslanika Muhammeda a.s. Husejin sa još 72 njemu bliske osobe.

Zbog ovih i mnogo drugih važnih događaja, muslimani pridaju veliku važnost Danu ašure koji je karakterističan po istoimenom slatkom jelu koje se pravi od više vrsta voća, orašastih plodova, žitarica i drugih namirnica.

Istoimeno jelo (Ašura) priprema se u znak sjećanja na poslanika Nuha a.s. čija lađa je na današnji dan pristala na kopno nakon poplave sa (prema predajama) parom svih živih vrsta na Zemlji.

Kako se hidžretski kalendar razlikuje od gregorijanskog, tako i deseti muharrem svake godine po gregorijanskom kalendaru nastupa različitog dana. Stoga se i namirnice od kojih se priprema ašura svake godine razlikuju, s obzirom na godišnje doba i dostupnost plodova. Ovo jelo može sadržati od 7 do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.

Poslanik Muhammed a.s. zatekao je jevreje kako poste ovaj dan, nakon što ih je upitao zašto to rade, odgovorili su da je to u znak sjećanja na Musaa a.s..

“Musa a.s. je nama preči, pa i vi postite ovaj dan” – kazao je tada Muhammed a.s. svojim ashabima.

Kako bi se ipak razlikovali od jevreja poslanik Muhammed a.s. je rekao da muslimani, uz dan ašure, trebaju postiti još jedan dan prije ili nakon ašure.
Iz tog razloga, muslimani širom svijeta poste 9 i 10 ili 10 i 11 muhharem.