Drugog dana kulturno – edukativnih i sportskih susreta članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zajedno sa ekipama Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori i Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, su posjetili memorijalne centre u Gornjoj Kalesiji, Bratuncu i Potočarima, poklonivši hatma – dovu šehidima nastradalim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Rexhep ef. Velić, imam iz Ulcinja i član ekipe Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori je kazao da je posjeta Srebrenici posebna.

“Posjetiti Srebrenicu, zajedno sa kolegama imamima, nije kao druga posjeta ili običan izlet, već ona ostavlja dubok trag na srce i dušu svakoga od nas. Na svakom koraku smo imali utisak slabosti, te veliki žal za onim što se dogodilo. Polazeći od toga da su žrtve u Srebrenici bile prevarene od tadašnjih srpskih snaga, u jednom trenutku se pomisli da je najveći grijeh na ovom svijetu prevara.”, ističe za naš portal Rexhep ef. Velić.

Po dolasku u Memorijalni centar Srebrenica imami su klanjali podne i ikindiju namaz na Musalli u Potočarima poklonivši hatma – dovu šehidima.

Imame je dočekao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić kazavši kako mu “predstavlja ogromno zadovoljstvo što su organizatori ovih sportskih susreta cijeli jedan dan, umjesto sporta, posvetili obilasku memorijalnim centrima i da je to veliki vjetar u leđa za njih.”

Takođe, istoga dana, održan je i  “historijski čas”, a nakon toga obilazak Fabrike akumulatora (muzej) gdje su imami imali priliku čuti potresnu priču Nedžada Avdića, koji je imao samo 13 godina kada je preživo pokušaj strijeljanja u Srebrenici. Iz njegove priče izdvaja se najupečatljiviji detalj:

“Ležao sam nepomičan. A onda se, nakon izvjesnog vremena začuo zvuk motora, što je bio znak da egzekutora više nema. Odvezli su se vozilima. Ostao sam ležeći još jedno vrijeme, da bi polako podigao glavu i primijetio čovjeka, koji je, takođe, pokušavao ustati ispod leševa.”

Njemu, kako ističe, “nikad i niko neće moći govoriti o tome šta se dogodilo u Srebrenici.” On najbolje zna. Jedino ima dilemu, jesu li u noći kada je izveden na streljanje ogromno polje mrtvih osvjetljavali reflektori ili mjesečina.