Danas je u Ulcinju u mjestu Štoj upriličeno otvaranje džamije kojem su pored čelnika Islamske zajednice u Crnoj Gori prisustvovali i predstavnici Opštine Ulcinj.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić na otvaranju poručio je da iz naših džamija ne smije izaći glas koji bi nekoga vrijeđao te da iz naših objekata treba da se čuju glasovi suživota i tolerancije.

“Ništa ne može učiniti čovjeka dobrim kao vjera. Ništa ne može napraviti čovjeka poštenim, iskrenim i pouzdanim kao vjera. Isto tako ništa ne može biti sredstvo manipulacije kao vjera. Iz naših džamija ne bi smio izaći glas kojim bi se neko vrijeđao ili omalovažavao. Islam je svetlo, onaj ko pred njim zatvori oči samo sebi pravi mrak. Iz džamije treba da izlaze samo poruke suživota i tolerancije. Prvi pisani akt, unutar islamske istorije “Medinska povelja” govori o suživotu i jedinstvu u različitostima sa ostalim tradicijama i vjerama.”, kazao je reis Fejzić.

Predsjednik Opštine Ulcinj Genci Nimanbegu istakao da je džamija u Štoju rezultat senzibiliteta Opštine prema zahtjevima i potrebama džemata i Islamske zajednice. On je naveo da je Opština imala osjećaja za zahtjeve džemata i ranije kada se radilo o ustupanju parcele za obnovu džamije pomoraca, povratka vakufa u Valdanosu te ustupanju na korišćenje parcele na kojoj se nekada nalazila džamija u centru grada.

Predsjednik džamijskog odbora Zeka Zekić zahvalio se svim ljudima koji su imali sluha za projekat džamije u Štoju, posebno se zahvalio donatorima.

“Sljedeći zadatak je da se oživi džamija. Da ona budeo svjetionik mladim ljudima kao i da služi očuvanju islamske tradicije i kulture življenja.”, kazao je Zekić

Presjednik Medžlisa Islamske zajednice Ulcinj Blerim Bajraktari koji je otvorio svečanost, u pozdravnom govoru istakao je da će ova džamija reflektovati mir, sreću i bereket kroz širenje vjere.

“Imam ove džamije će odgajati djecu, podučavati ih moralu i lijepom ponašanju i to je zaista veliki uspjeh. Otvaranje džamije je zato bajram za ovo mjesto i ovaj kraj.”, istakao je Bajraktari.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ulcinj Ali Bardi napomenuo je da je prvi put da se otvara džamija u ovom dijelu ulcinjskog Medžlisa.

“Ovo što danas vidimo je rezultat zalaganja stanovnika ovog mjesta i dijaspore. Ova džamija će značiti samo sreću, mir, ljubav i toleranciju.”, kazao je Ali Bardi.

Imam džamije Emil Kalaba poručio je da nakon završetka džamije treba da poradimo na zdravoj zajednici i društvu.

Svečanosti su prisutvovali predstavnici vjerskog, političkog i kulturnog života.