Uspješno završeni obredi hadža donijeli su zadovoljstvo hadžijama iz Crne Gore, dok je glavni vodič hadža, Admir Zekić, istakao da je ovogodišnji hadž protekao u najboljem redu. “Sve faze hadža su obavljene bez ikakvih problema, zahvaljujući predanosti i dobroj organizaciji”, naglasio je Zekić.

Hadžije su izrazile zadovoljstvo ne samo organizacijom, već i duhovnom atmosferom koja je pratila cjelokupno iskustvo.

“Ovaj hadž nam je pružio priliku da se približimo Bogu i da učvrstimo svoju vjeru. Osjećam se blagoslovljeno što sam imao priliku izvršiti ovu dužnost i doviti za svoju porodicu i društvo na najsvetijem mjestu na svijetu.”, rekao je jedan od hadžija iz Podgorice.

Hadžije su također izrazile zadovoljstvo smještajnim kapacitetima tokom boravka u Meki i Medini. “Hoteli su bili dobro organizovani i udobni, što je doprinijelo našem ugodnom boravku. Ovo iskustvo je bilo zaista jedinstveno i dragocjeno i s radošću ću se sjećati svih trenutaka provedenih ovdje.”, podijelio je sa nama jedan od hadžija iz Rožaja.

Duhovne poruke tokom hadža inspirisale su hadžije da razmišljaju dublje o svojim životima i o zajednici kojoj pripadaju. “Suočeni sa svetim mjestima i milionima vjernika iz cijelog svijeta, osjetili smo jedinstvo muslimanskog ummeta kao nikada prije. Ovo iskustvo nas je naučilo da je ljubav, bratstvo i poštovanje prema drugima osnova naše vjere.”, kazao je jedan od hadžija iz Bara.


Hadž, kao vrhunski duhovni obred u Islamu, ostavio je dubok i trajan utisak na hadžije iz Crne Gore, koji se vraćaju kućama obogaćeni iskustvom i dubljim razumijevanjem svoje vjere.