Noćas, nakon akšam namaza nastupiće prva mubarek noć u mjesecu Redžebu, Lejletu – Regaib.

Prilike koje pruža ova mubarek noć nisu dragocjene samo za duhovni razvoj, već je to i iskorak iz svakodnevne jednoličnosti života vjernika i njegovog ustaljenog ritma u robovanju Tvorcu. Takav ritam često može dovesti do uspavanosti i do momenta kada čovjek sebe više ne vidi kao Božijeg namjesnika na Zemlji.

Leyletu – Regaib je mubarek noć nade, noć dove, noć želja, prilika je da se krene u potragu za dubljom vezom s Bogom i osnaži duh na putu sunneta Muhammeda a.s. Za ovu noć se kaže da je to noć u kojoj je došlo do začeća Muhammeda a.s. A, obzirom da je Muhammed a.s. u učenju Islama označen kao najodabranije stvorenje koje je hodilo Zemljom, otuda je razumljiva važnost ove noći. Jer je u njoj otpočela poslednja poslanička priča.

Mnogi muslimani širom svijeta koriste ovu priliku za dobrovoljne ibadete i zahvalnost Bogu na onome s čime je pejgamber Muhammed, a.s. poslan. Ova noć je prilika i možda prvi korak za prihvatanje i razumijevanje Božije Milosti kakvu nam opisuje hadis u kojem je Vjerovjesnik, a.s., rekao:

“Uzvišeni Allah kaže: Ja sam u stanju učiniti Svome robu ono što o Meni misli, i s njim sam kad Me spomene. Ako on Mene spomene u sebi, i Ja njega spomenem u Sebi; a ako Me on spomene u nekoj skupini, Ja njega spomenem u skupini boljoj od nje. Ako se on Meni približi za jedan pedalj, Ja se njemu približim za jedan lakat; a ako se on Meni približi za jedan lakat, Ja se njemu približim za jedan hvat. Ako on Meni ide običnim hodom, Ja njemu idem žurno”.