Velika Britanija, Francuska i Njemačka osudile su isporuku balističkih projektila iz Irana u Rusiju, koji će biti korišteni u ratu u Ukrajini. Ove zemlje su u utorak najavile nove sankcije usmjerene na iranski vazdušni transport kao odgovor na potvrđene informacije o isporuci projektila. Isporuka ovih oružja predstavlja, kako navode, eskalaciju iranske vojne podrške Rusiji.

U zajedničkom saopštenju, tri zemlje najavile su hitno ukidanje bilateralnih sporazuma o zračnim uslugama s Iranom i planiraju uvođenje sankcija iranskoj aviokompaniji Iran Air. Ove mjere se nadovezuju na slične sankcije koje je najavila američka administracija.

Američki državni sekretar Antony Blinken istakao je kako je Rusija već primila ove balističke rakete te da će ih vjerojatno upotrijebiti u narednim sedmicama u Ukrajini. Također je najavio nove sankcije u cilju kažnjavanja svih uključenih u ove isporuke oružja.

Prema američkim zvaničnicima, Iran je obučio ruske vojne trupe za korištenje sistema balističkih raketa Fath-360, što dodatno produbljuje vojnu saradnju između ove dvije zemlje. Iran je ranije negirao bilo kakvu povezanost s isporukom oružja Rusiji.