U Moskovskoj Centralnoj džamiji je 21. septembra počeo XX Međunarodni muslimanski forum „Put mira: dijalog kao osnova harmonične koegzistencije“.

Ove godine tribina je posvećena 1200. rođendanu Imama at-Tirmizija, 200. godišnjici Memorijalne džamije u Moskvi, 165. rođendanu muftije Rizaetdine Fahretdina, 120. godišnjici Moskovske saborne džamije, 30. godišnjice Duhovne uprave muslimana Ruske Federacije i Moskovskog islamskog instituta, kao i za Godinu muslimanske porodice u Rusiji.

Organizatore manifestacije predstavila je Duhovna vlast muslimana Ruske Federacije, Moskovski islamski institut, uz podršku Fondacije za podršku islamskoj kulturi, nauci i obrazovanju.

Ove godine XX Međunarodni muslimanski forum održava se u sklopu VIII Kurultaya-Kongresa Duhovne uprave muslimana Ruske Federacije.  Poglavari i predstavnici međunarodnih vjerskih organizacija, vodeći teolozi i učenjaci islamskog svijeta, autoritativni profilni stručnjaci naučno-istraživačkih i obrazovnih organizacija, predstavnici vlasti Ruske Federacije i zemalja islamskog svijeta, članovi javnih organizacija, predstavnici tradicionalne svjetske religije učestvuju u radu XX jubilarnog foruma.

Učesnici ovog važnog sastanka zaključili su da se XX Međunarodni muslimanski forum odvija u pozadini pogoršanja svjetske krize, koja se manifestovala u nizu vojnih sukoba, uključujući uništavanje civilne infrastrukture i genocida u Gazi od strane Izraela kao i ratnohuškačka situacija na Bliskom istoku. Zato je glavna misija Foruma i njegovih učesnika bila da informišu svjetsku zajednicu o stavu muslimana i Kur’ana o ovim problemima.

Plenarna sjednica XX Međunarodnog muslimanskog foruma bila je posvećena aktuelnim temama – utvrđivanju duhovnih i moralnih korijena moderne krize, Kuranskom tumačenju “puta mira”, razvoju djelotvornih mehanizama uticaja duhovnih vođa suočenih s prijetnjom novog svjetskog rata.

Ispred Islamske zajednice u Crnoj Gori na Forumu je učestvovao izaslanik reisa Rifata ef. Fejzića, glavni imam za Podgoricu i Nikšić Džemo ef. Redžematović.

“Moskovska katedralna džamija, stoji pred Uzvišenim i pred visokim saborom, kao i prije trideset godina, obećavam – Allahovom milošću i uz Njegovu pomoć primijeniti sve svoje napore, znanje, iskustvo na putu zaštite islama i muslimana u pitanju jačanja i uspostavljanja građanskog, međureligijskog i međunacionalnog mira i sloge u ime trijumfa Riječi Božje, istine, pravde i humanizma. ” – poručio je muftija Gainutdin.

Ceremonija izbora šefa Ruske muslimanske duhovne uprave održana je prije početka 20. Međunarodnog muslimanskog foruma.  Tome su svjedočili vjerski i politički lideri iz 40 zemalja, rusko sveštenstvo i zvaničnici.  Među poslednjima su bili Jevgenij Eremin, šef Odeljenja za interakciju sa verskim organizacijama administracije ruskog predsednika za unutrašnju politiku i Rustam Minnikhanov, predsednik Republike Tatarstan.