Posljednjih sedmica u Vraneškoj dolini, prekrasnom dijelu bjelopoljske opštine, svjedočimo uznemirujućem pokušaju brisanja istorije i zadnjih tragova Bošnjaka koji su nekada naseljavali ovaj kraj. Uz glavnu saobraćajnicu koja povezuje Bijelo Polje i Pljevlja, postavljene su table sa izmišljenim nazivima sela, čime su istorijska imena, poput Muslića, Babajića i Čokrlija, zamijenjena toponimima kao što su Ninkovići, Novo Selo i Vranštica. Ova promjena, isključivo ispisana ćirilicom, izgleda kao dio šireg plana da se sistematski izbrišu tragovi prisustva Bošnjaka u ovom području.

Vraneška dolina je nekada bila dom muslimanskoj većini, ali je nakon masakra u Šahovićima 1924. godine doživjela gotovo potpuno istrebljenje muslimanskog stanovništva. Sada se čini da se, čak i stoljeće nakon tog zločina, nastavlja borba za uklanjanje svakog podsjetnika na njihovo prisustvo. Mijenjanjem naziva mjesta pokušava se stvoriti nova slika ovog kraja, a stara se sistematski briše iz kolektivnog pamćenja.

Ova aktivnost nije samo simbolična. Uz promjenu toponima, prikriva se i istina o zločinima počinjenim u tom mjestu. Stanovnici Vraneške doline godinama su pružali otpor inicijativama za izgradnju spomen-obilježja žrtvama masakra iz 1924. godine. Time su dodatno otežali napore da se očuva sjećanje na stradanje Bošnjaka ovog kraja.

Nadležni organi u Bijelom Polju reagovali su, table sa lažnim nazivima su uklonjene, a policija je ispitala osumnjičene osobe. Međutim, iako su ispitani, činilo se da su se s cinizmom rugali vlastima i pokušali umanjiti ozbiljnost svojih djela, nazivajući ih beznačajnim. Njihovo ponašanje, međutim, otkriva dublju namjeru – planirano brisanje ne samo imena sela već i sjećanja na one koji su tu živjeli i stradali.

Ostaje pitanje hoće li tužilaštvo ozbiljno pristupiti ovom slučaju i prepoznati ga kao dio šire kampanje zasnovane na nacionalnom šovinizmu i vjerskoj netrpeljivosti. U zemlji koja se još uvijek suočava s naslijeđem prošlih sukoba, ovakvi pokušaji revizije istorije moraju biti zaustavljeni.

Borba za očuvanje sjećanja na Bošnjake Vraneške doline traje i dalje. Promjenom toponima i osporavanjem prava na spomen-obilježje njihovim žrtvama, nastavlja se tihi genocid nad istorijom jednog naroda, čime se njegovo prisustvo nastoji izbrisati iz kolektivnog pamćenja i zamijeniti novom verzijom događaja, lišenom istine.