Juče je na konstitutivnoj sjednici Sabora Islamske zajednice usvojen prijedlog Reisa Islamske zajednice za nove članove Mešihata.

Reis Islamske zajednice Rifat ef. Fejzić se zahvalio starom sazivu Mešihata na dosadašnjem radu i zalaganju u veoma teškim vremenima za zajednicu, kao što je bio slučaj u periodu korone.

“Donosili su odgovorne odluke u pogledu zaštite života članova zajednice i građana Crne Gore.”, kazao je Fejzić.

On je u obrazloženju svog prijedlogaza novi saziv Mešihata kazao da “zajednica ide ka otvaranju i involviranju što više uglednih članova naše zajednice iz različitih oblasti djelovanja u organima odlučivanja.”

Za članove novog saziva Mešihata Islamske zajednice izabrani su:

1. Buzuku Faruk

Rođen je 13.02.1956. godine u Ulcinju, od oca Mehmeda i majke Hamide. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Ulcinju, a diplomirao je na Fakultetu politčkih nauka u Sarajevu 1979. godine. Bio je član i rukovodilac u brojnim društvenim strukturama. U periodu od 1990-1999. godine vršio je načelničku funkciju u Centru lokalne samouprave. Bavi se privatnim biznisom i jedan je od vlasnika kompanije “Concordiacomerc”. Potiče iz ugledne vjerničke porodice, kao sin hadžije i hadžinice i unuk dva hafiza. Umru je obavio 2011. i 2023. godine. Oženjen je i otac troje dece. U jednom mandatu bio je član Odbora Medžlisa Islamske zajednice Ulcinj.

2. Shemsudin Gjokaj

Rođen je u Libiji 15.09.1975. godine. Oženjen je i otac je dvoje djece. Živi u Dinoši. Stalno je zapošljen od 2010. godine u medresi “Mehmed Fatih”,  u vaspitnoj službi. Završio je srednju medresu “Allaudin” u Prištini. Diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka u Prištini.

3. dr. Ismet Latić

Rođen je u Petnjici 10. Aprila 1980. godine.

Doktorirao je na Pravnom fakultetu IUNP. Interdisciplinarni postdiplomski studij Diplomatije – Pravni Fakultet, Ekonomski Fakultet i Fakultet Političkih Nauka završava, na Univerzitetu u Sarajevu.           

Osnovne studije pohađao je na Fakultetu za Kriminalistiku Kriminologiju i Sigurnost, Univerzitet u Sarajevu.

Srednju medresu “Gazi Isa beg” završio je u Novom Pazaru.

Stručno osposobljavanje i praksu obavio je u uredu šefa misije OSCE-a u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Pohađao program stručnog osposobljavanja na Univerzitetu u Laidenu i Haškoj Akademiji u Den Hagu, Holandija.

Državni je sekretar u ministarstvu kapitalnih investicija u 43. Vladi CG.

U periodu od novembra 2019. godine do novembra 2021. godine  bio je na poziciji generalnog direktora Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama  u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Bio je član Nacionalnog operativnog tima za suzbijanja nasilnog ekstremizma (NOT), kao i član Mješovite komisije Vlade Crne Gore za implementaciju Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice.

Od jula 2014. do novembra 2019. godine radio je u opštini Petnjica na poziciji rukovodioca Službe predsjednika opštine.

Za odbornika u Skupštini opštine Petnjica biran je u dva mandata.

Govori engleski a koristi se njemačkim, arapskim, turskim i ruskim jezikom.

4. Suljo Mustafić

Rođen je 1973. godine u Baru, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju.

Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu (Srbija) – Odsjek za Južnoslovenske književnosti, komparativnu književnost i srpskohrvatski jezik, 1997. godine.

Mustafić se bavi književnom kritikom, publicistikom i, šire – jezikom, kulturom i istorijom. Autor je brojnih reportaža, ogleda, kao i stručnih i naučnih radova iz oblasti dijalektologije, folkloristike i etnografije. Bio je dugogodišnji je urednik Barskih novina.

U periodu od 1998. do 2008. bio je zaposlen u Radio Baru, gdje je duže od pet godina bio i glavni i odgovorni urednik.

Od 2012-2016. godine bio je potpredsjednik Skupštine Crne Gore.

Od 2017. do 2021. godine, Mustafić je obavljao funkciju direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, a bio je i član Nacionalnog savjeta za obrazovanje Crne Gore.

Mustafić je bio predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Baru, od 2003 – 2013. godine, u desetogodišnjem periodu izgradnje Islamskog kulturnog centra najvećeg objekta te vrste u državi.

Član je Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori. Od osnivanja 2008. godine.

Mustafić  je profesor Medrese u Podgorici, na predmetu Maternji (Crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost).

Suljo Mustafić je član Bošnjačkog vijeća, od njegovog  prvog saziva, 2008. godine, i u više navrata rukovodilac Resora za maternji jezik i književnost.

Oženjen je, supruga Selveta i otac dvoje djece – ćerke Zahre i sina Alije.

5. Ferid Osmanagić

Rođen je 20. 7. 1983. godine u Čajniču (Bosna i Hercegovina).

Poslije završetka osnovne škole, upisuje  Srednju elektro-tehničku školu, nakon čega upisuje medresu “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru, koju završava 2011. godine, a nakon toga i Fakultet islamskih nauka u Novom Pazaru.

Od 2011. godine angažovan je u Medžlisu Islamske zajednice Pljevlja, kao mu’allim u mektebu ‘’Rizvanija’’ i kao drugi imam u Husein-pašinoj džamiji, a od sredine 2015. godine stupa na dužnost imama u Hadži Zekerijja dzamiji u Pljevljima, gdje ostaje do septembra 2020. godine, kada biva imenovan na funkciju v.d. glavnog imama Medžlisa islamske zajednice u Pljevljima.

Član je glavnog odbora Ilmije, te predsjednik NVO ‘’Udruženje građana Bukovice” kroz čiji rad je imao značajne aktivnosti na projektima zaštite ljudskih prava.

Oženjen je i otac jednog djeteta.

6. Edin Smailović

Rođen je u Bijelom Polju, 1980. godine.

Književni je stvaralac, kolumnista i bibliotekar.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a Filozofski fakultet – odsjek istorija završio u Sarajevu 2005. godine, te pohađao master studije bibliotekarstva u Ljubljani 2009. godine.

Radnu karijeru započeo je u Zavičajnom muzeju u Bijelom Polju 2007. godine, a nakon toga zaposlio se u Centru za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo”, gdje obavlja poslove rukovodioca Narodne biblioteke.

Učestvovao je na brojnim seminarima i skupovima iz oblasti bibliotekarstva.

Autor više knjiga: zbirke poezije ,,Prolaznost” i ”Paradox Mortem”, zbirka priča ”Omča” kao i knjigu ,,Bjelopoljske muftije ”, a svoje pjesme i priče do sada je objavljivao u bjelopoljskim listovima ,,Mozaik ” i ,,Odzivi ” i časopisu ,,Koraci ” Narodne biblioteke ,,Vuk Karadžić ” Kragujevac.

7. dr. Behlul Kanaqi

Rođen je u Baru 09.10.1978. godine.

Prvi je pomoćnik Reisa i pomoćnik za odnose sa Republikom Turskom i humanitarne aktivnosti.

Osnovnu školu završio u rodnom mjestu u Ostrosu. Medresu „Hadži Šeh Šamia“ završio u Skadru. Nakon medrese upisao se na teološki fakultet na Univerzitetu 19 Majis u Samsunu. Fakultet je završio 2002. godine.

Na istom univerzitetu upisao je magistarske studije smjer hadis.

2005. godine završio je magistarske studije sa magistarskom temom „Hadisin Güvenilirliğini Tespitte Lafız ve Mana Bozukluğunun Fonksiyonu/Uloga deformisanih riječi i značenja u određivanju tačnosti/pouzdanosti hadisa”.

Iste godine upisuje doktorske studije na Univerzitetu Uludag u Bursi, smjer hadis.

2008. godine, prijavljuje doktorsku disertaciju pod nazivom “Muhammed Tayyib Okić ve Hadisçiliği’ (Muhammed Tajjib Okić i njegovo mjesto u hadiskoj nauci).

Iste godine se vraća u Crnu Goru i počinje da radi u Mešihatu Islamske Zajednice. Od 2008 do kraja 2010. godine, obavljao dužnost direktora medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici.

Bio je i direktor časopisa Elif.

Od 2011.godine, radi u Mešihatu – sektor Odnosi sa inostranstvom –Turskom.

2017. godine sa uspjehom brani doktorsku desertaciju i dobija titulu doktora Islamskih Nauka.

8. Nihad Canović

Rođen je 24. aprila 1990. godine u Podgorici.

Osnovnu i srednju školu završio je u Plavu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, smjer Javni sektor.

Tokom studija radio je kao praktikant u revizorskoj kući PricewaterhouseCoopers.

Od 2016. godine radio u kabinetu predsjednika Skupštine Crne Gore, u period od avgusta 2018. do decembra 2020. godine obavljao funkciju potpredsjednika Opštine Plav.

Za predsjednika Opštine Plav izabran je u decembru 2020. godine, dok je u aprilu 2023. reizabran na poziciju predsjednika.

Na Parlamentarnim izborima 2023. izabran za poslanika u Skupštini Crne Gore. Član je Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori. Govori engleski jezik.

9. Šućo Orahovac

Rođen je 02.03.1985. godine u Podgorici.

Osnovnu školu “Milorad Musa Burzan” završio je kao đak generacije, nakon čega upisuje gimnaziju “Slobodan Škerović” i nakon dvije godine odlazi na školovanje u Italiju, gdje završava srednju školu “Ujedinjeni svjetski koledzi” u Duinu.

Nakon toga upisuje studije ekonomije na Univerzitetu Bokoni u Milanu, gdje završava i magistarske studije. Ima bogato dugogodisnje iskustvo iz bankarskog sektora, bio je generalni direktor direktorata za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Ministarstvu finansija, a trenutno obavlja dužnost sekretara za preduzetništvo i investicije u Glavnom gradu.

Oženjen je i otac jednog djeteta.

Govori tečno engleski, italijanski i španski, a služi se i francuskim jezikom.

Podjsećamo, pored novog saziva Mešihata, na jučerašnjoj sjednici za predsjednika Sabora izabran je Isa ef. Aloshi iz Ulcinja dok su za potpredsjednike izabrani Fadila Pepić iz Rožaja i Mensur Šaljaj iz Podgorice.